Ironija

Uništavaju rijeke, a snimaju filmove o njihovoj ljepoti

Ta ista kompanija, Comprex d.o.o je na rijeci Kozici i Prusačkoj rijeci izgradila dvije male hidroelektrane.
Gospodarstvo / Ekologija | 30. 11. 2023. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novac za snimanje dokumentarnog filma o Rakitnici dobila kompanija malih hidroelektrana.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo kompaniji je Comprex.d.o.o. dodijelilo 30.000 KM za snimanje dugometražnog i dokumentarnog filma "Ta divlja rijeka Rakitnica".

Ta ista kompanija, Comprex d.o.o je na rijeci Kozici i Prusačkoj rijeci izgradila dvije male hidroelektrane, uništavajući tako dobar dio života na ovim nekada bogatim rijekama.

Foto: Facebook / 

Podsjećamo, u Sarajevu su prije dvije godine održani i prosvjedi protiv gradnje deset sličnih objekata na rijeci Ljutoj. Ona se nalazi u obuhvatu također budućeg nacionalnog parka Bjelašnica- Igman- Treskavica-Kanjon Rakitnice. Tada su građani svojim tijelima branili rijeku.

"Kada smo 2006. godine čuli da se planiraju minihidroelektrane na našoj rijeci, odvezli smo se pogledati kako to izgleda na terenu Prokoškog jezera, slapova Kozice i rijeke Jezernice. Vidjeli smo tu devastaciju prirode. U Bosni se to ne radi kao u zapadnim zemljama, već cijelim tokom prekopaju korito rijeke i polažu cijevi u njega", rekao je tada Robert Oroz, predsjednik Ekološke-humanitarne udruge iz Fojnice.

Kopirati
Drag cursor here to close