ELSA u Mostaru

Predavanje o borbi za prava preživjelih ratnog seksualnog nasilja u BiH

Sci-Tech / Flash | 21. 05. 2015. u 15:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Armela Ramić i Selma Korjenić ispred organizacije TRIAL su srijedu 20. svibnja održale predavanje o borbi za prava preživjelih ratnog seksualnog nasilja iz BiH sa studentima prava iz Mostara. Interaktivno predavanje je održano u suradnji sa ELSA Mostar, a u fokusu je imalo mehanizme zaštite ljudskih prava preživjelih žrtava na domaćem i međunarodnom nivou. Studenti su iskazali zanimanje za praktične pravne procedure i prepreke sam kojima se preživjeli u BiH susreću tijekom procesa ostvarivanja prava na pravdu i reparaciju.

TRIAL je organizacija koja djeluje od 2002. godine a sjedište joj je u Ženevi. Glavni cilj TRIAL-a je staviti zakon u službu žrtava međunarodnih kaznenih djela (genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina, torture i prisilnog nestanka). TRIAL se bori protiv nekažnjivosti počinitelja najtežih zločina u međunarodnom pravu, braneći interese žrtava pred švicarskim sudovima i brojnim međunarodnim tijelima za zaštitu ljudskih prava. TRIAL također podiže svijest vlasti i javnosti u vezi sa potrebom učinkovitog nacionalnog i međunarodnog sustava pravde za procesuiranje zločina u skladu sa međunarodnim pravom.

Organizacija je u Bosni i Hercegovini prisutna od 2008. godine, radeći na pitanjima prisilnog nestanka, silovanja ili drugih oblika seksualnog nasilja i torture počinjenih tijekom rata. Pored BiH, TRIAL svoje programske aktivnosti implementiran u Burundiju, Demokratskoj Republici Kongo i Nepalu, te se aktivno bori za poboljšanje ljudskih prava i u Alžiru, Libiji, Maroku, Rusiji i Tunisu.

Kopirati
Drag cursor here to close