Promocijom knjige

Počeo program ''Mostarskog ljeta 2022''

'Roman je malo specifično napisan, pola romana je video igrica, a u drugoj polovini romana glavni junaci su smješteni u prirodno okruženje, u jedno selo. Digitalne tehnologije se razvijaju i treba da se razvijaju ukoliko se koriste kako bi trebalo.'
Kultura / Flash | 09. 06. 2022. u 17:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna kulturna manifestacija ''Mostarsko ljeto 2022'' započela je sa svojim ovogodišnjim programom i to promocijom dječijeg romana ''Djetinjstvo jednog vremena'' autorice Elmire Helać-Mekić, na čak tri različite lokacije: Kulturni centar Mostar-Sjever, Narodno pozorište u Mostaru i Dom kulture Blagaj.

Ovo nije prvi put kako autorica predstavlja svoja djela mostarskoj publici, a otkrila nam je i zašto.

''Volim Mostar, volim Mostarce i Mostarke, uživam u Mostaru. Uvijek mi bude prekrasno i žao kada se trebam vratiti. Veliko mi je zadovoljstvo i čast dobiti poziv za jednu ovakvu manifestaciju i doći družiti se sa djecom'' istaknula je autorica Elmira Helać-Mekić.

Roman ''Djetinjstvo jednog vremena' bavi se digitalnim tehnologijama tačnije video igricama.

''Roman je malo specifično napisan, pola romana je video igrica, a u drugoj polovini romana glavni junaci su smješteni u prirodno okruženje, u jedno selo. Digitalne tehnologije se razvijaju i treba da se razvijaju ukoliko se koriste kako bi trebalo. Ali s obzirom da sam ja učiteljica, te vidim koliko djeca provode vremena na računarima, tabletima, mobitelima itd. i uglavnom igraju igrice, nekako sam htjela ukazati na to da makar izbalansiraju to svoje slobodno vrijeme, pa da jedan dio slobodnog vremena provedu i u prirodnom okruženju, druženju sa drugarima i čitajući što mi je i osnovna zadaća'', kazala je Helać-Mekić.

Foto: PR / Počeo program 

Promociji je prisustvovalo preko 500 učenika iz OŠ Vrapčići, OŠ Bijelo Polje, OŠ Zalik, IV OŠ, OŠ Blagaj i OŠ Gnojnice.
Svečano otvaranje međunarodne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2022'' bit će upriličeno sutra, petak 10. lipnja u Centru za kulturu Mostar s početkom u 20:30 sati.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, bit će upriličena izložba slika ''Ipak svitanje'' akademskog slikara Salke Peze. Autor će imati postavku od četrdesetpet slika ulja na platnu koje će biti izložene u dvije galerije.

Cjelokupnu atmosferu događaja uljepšat će članovi Mostar Rock School, priopćili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close