Mostar, Sarajevo, Zenica

Europol o akciji "Black Tie 2": Uhićen dio "užeg" kruga superkartela

Istaknuto je da je primarni cilj operacije kodnog naziva "Black Tie" bio podizanje optužnice i krivično gonjenje bh./nizozemskog državljanina koji Europol i Nizozemska ocjenjuju visokovrijednom metom.
Vijesti / Flash | 23. 04. 2024. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U raciji velikih razmjera provedenoj u Bosni i Hercegovini, policijski službenici su upali u kuće i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio 'unutarnjeg kruga' narkokralja uhićenog u studenom 2022. godine.

Dva cilja 

Europol je podržao akciju održanu u ponedjeljak, koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog superkartela, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio europske trgovine kokainom, priopćio je Europol.

"Kao i u operaciji 'Desert Light', nekoliko partnera iz cijelog svijeta surađivalo je kako bi zadalo još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi. Više od 40 lokacija pretražili su službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog biroa (FBI)", dodaje se u priopćenju.

Istaknuto je da je primarni cilj operacije kodnog naziva "Black Tie" bio podizanje optužnice i krivično gonjenje bosanskohercegovačkog/nizozemskog državljanina koji Europol i Nizozemska ocjenjuju visokovrijednom metom.

Nizozemske vlasti su 2023. godine osudile osumnjičenog na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbijanje cijele kriminalne organizacije pod komandom i kontrolom Mete visoke vrijednosti.

FOTO: Europol / Oduzeto oružje

Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz podršku Europola.

23 uhićene osobe 

"Usprkos njegovom uhićenju u studenom 2022. godine, istraga je pokazala da je "High Value Target" nastavio da usmjerava trgovinu drogom iz zemalja izvora u Južnoj Americi, kao što su Brazil, Kolumbija i Peru, u Europu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Surađujući s drugim vrhunskim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, s kojima je zajedno ulagao u poduhvate trgovine kokainom od više tona, bosanskohercegovački/nizozemski državljanin postao je moćna figura u kontroli masovne ponude kokaina prema Europi i drugim destinacijama. Nadalje, sumnja se da je odgovoran za proizvodnju sintetičkih droga u EU", stoji u priopćenju Europola.

Dalje se dodaje da među 23 osobe koje su u ponedjeljak uhićene nisu samo suučesnici već i korumpirani službenici koji su identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže.

Uoči ove akcije, bosanskohercegovačke vlasti su već uhitile dvojicu osumnjičenih i zaplijenile 55.000 eura u gotovini, 8 komada vatrenog oružja, 11 policijskih radija i dokumentaciju o pranju novca.

Dva eksperta u BiH 

Na dan akcije, policija je zaplijenila dodatni novac, automobile, laptope i druge dokaze.

"Nakon zahtjeva za informacijama koji je primljen u lipnju 2023. iz Bosne i Hercegovine, Europol je podržao bosanskohercegovačke vlasti u istrazi protiv ključne grupe ili užeg kruga članova kriminalne organizacije mete visoke vrijednosti od povjerenja. Među ostalim krivičnim djelima, nacionalni pravosudni predmet bio je usredotočen na teška krivična djela kao što su trgovina drogom velikih razmjera, pranje novca i povezani organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini", navodi Europol.

FOTO: Europol / Oružje oduzeto u akciji Black Tie 2

Europol je u Bosnu i Hercegovinu, dodaje se u priopćenju, rasporedio dvojicu eksperta s mobilnim uredima kako bi prikupili i unakrsno provjerili obavještajne podatke i pomogli u daljnjoj koordinaciji aktivnosti.

Pored podrške pružene uoči jučerašnje akcije, Europol je obavještajnim podacima i koordinacijom podržavao cjelokupnu istragu.

Od početka 2021. godine, stručnjaci Europola razvili su i podijelili više od 30 obavještajnih paketa u vezi s visokovrijednom metom i njegovom kriminalnom mrežom.

Foto: Avaz.ba / Akcija Black Tie 2 u Sarajevu
Kopirati
Drag cursor here to close