Nova ideja

Turističkim autobusima naplaćivati ulaz u Mostar?

Gospodarstvo / Flash | 20. 08. 2016. u 08:54 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naplata ulaska turističkih autobusa u grad Mostar jedna je od ideja koja čeka na svoju realizaciju.

Posljednjih godina često su se pojavljivale inicijative naplate ulaska u jezgru Starog grada i na Stari most, no nisu uspjele zaživjeti zbog nepraktičnosti, stoga je u Gradskoj upravi Mostara pokrenuta inicijativa za naplatom ulaska turističkim autobusima, koja se kao i brojna druga pitanja 'kiseli u ladicama' čekajući Gradsko vijeće.

Admira Čustović, stručna savjetnica za turizam u Gradskoj upravi Mostara, za Bljesak.info je rekla kako se u razgovoru sa stručnjacima u konačnici došlo do zaključka da naplata ulaska u jezgru Staroga grada nije idealno rješenje, pa su zato odlučili razraditi ideju nalate ulaska autobusa u grad.

''Kod nas je bio profesor sa sveučilišta u Španjolskoj, koji je visoko pozicioniran u svjetskoj turističkoj zajednici. Njegov savjet bio je da se ne naplaćuje ulazak u jezgru, jer se samo može naplatiti nešto što je usluga, a preko svih mostova se prelazi besplatno, pa tako i preko Starog mosta. Stoga treba jačati ponudu ugostiteljskih objekata, obrtnika i kulturnih sadržaja, te na taj način naplaćivati'', pojašnjava Čustović, dodajući da su onda krenuli s idejom da se naplaćuje ulaz turističkim autobusima u grad.

''Napravili bi se određeni punktovi kako bi turistički autobusi koji ulaze u grad, morali platiti određenu taksu. No i ta ideja i dalje stoji u ladicama i čeka novo Gradsko vijeće'', kaže Čustović.

Ramiz Bašić viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNŽ-a smatra kako bi se ulazak u staru gradsku jezgru trebao naplaćivati.

''Ova priča je spontano došla na red, moje je mišljenje da trebamo naplaćivati ulazak u Stari grad. Da stara gradska jezgra najprije s aspekta njezine vrijednosti zaslužuje da naplati ''samu sebe'', te da takav spomenik počne s naplatom'', kaže za Bljesak.info Bašić, navodeći kako bi se prije ovakve inicijative trebale organizirati brojne radionice, analize praktično svih uključenih strana.

''Trebaju se napraviti analize svih uključenih strana, od turističkih zajednica, agencija, radnika, struktura gradske… Treba se vidjeti je li to značajan prihod i je li uopće potreban, te da se taj novac uloži u pravljenje nekih manifestacija da bi se privukao veći broj turista'', kaže Bašić.

Mostar bi definitivno trebao imati više koristi od svog turističkog potencijala, samo je pitanje kako.

Kopirati
Drag cursor here to close