Nove ideja

Putnike u električnim automobila grijat će sigurnosni pojasi

Proizvođač dijelova i opreme za automobile ZF Group predstavio je svoju inovaciju, kojom želi unijeti novu dozu komfora u automobile tijekom zime – sigurnosni pojas s ugrađenim grijačima.
AutoMoto / Flash | 09. 01. 2023. u 18:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kompanija ZF Group predstavila je prototip svoje nove inovacije – sigurnosnih pojaseva za automobile s ugrađenim grijačima. Kažu kako je proizvod primarno namijenjen električnim automobilima, koji se zimi ionako suočavaju sa smanjenim kapacitetom baterija te manjim dosegom, čim se temperature spuste blizu ili ispod nule.

K tome, kako bi putnicima bilo ugodno sjediti u automobilima zimi, potrebno je utrošiti dodatne kilovatsate iz baterije za grijanje kabine. Grijani pojas, kažu, može djelomično riješiti oba ova problema, javlja AutoNet.

Naime, umjesto da se troši mnogo energije za grijanje zraka, struja iz baterija zagrijala bi tek sigurnosne pojaseve, jednako kao što to već dugo zagrijava, primjerice, sjedala.

Pojas bi tako postao poput grijanog pokrivača zimi – prenosio bi svoju toplinu izravno na tijela putnika, trošeći tako manje energije za grijanje i povećavajući ukupni doseg električnih automobila zimi.

Grijani pojas, uz dodatak grijanih sjedala, omogućava da toplina do putnika stiže sa svih strana, kao i da se što manje energije razbacuje na grijanje područja koja nije potrebno grijati.

Smanjenje utroška energije na ovaj bi način, optimistično predviđaju, moglo poboljšati doseg električnim automobilima za do 15%.

Kad je riječ o tehnologiji, ZF Group kaže kako je ona kompliciranija nego što na prvu izgleda. Grijaći elementi, vodiči topline, ušiveni su izravno u vlakna sigurnosnog pojasa. Pritom je iznimno bitno da budu zaštićeni od mehaničkih vanjskih utjecaja, kao i da ne ometaju normalnu funkciju pojasa i mehanizma koji njima upravlja.

Za putnike nikakve promjene u korištenju neće biti, sigurnosne karakteristike pojasa ostaju nepromijenjene, ali uz dodatak grijanja. Kompanija za sada ne otkriva je li netko od proizvođača automobila već naručio ovu inovaciju za svoje buduće modele.

Kopirati
Drag cursor here to close