Sigurnost na prvom mjestu

Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici: Ključna pravila koja trebate znati

Jeste li znali da dječje autosjedalice mogu smanjiti rizik od pogibije djece u prometnim nezgodama za 80 posto.
AutoMoto / Flash | 08. 07. 2023. u 09:25 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko često vidite da djeca sjede u krilu na suvozačevom mjestu? Ili još gore za volanom? To osim što je kažnjivo, je i smrtonosno.

Jeste li znali da dječje autosjedalice mogu smanjiti rizik od pogibije djece u prometnim nezgodama za 80 posto.

"Dječji sigurnosni sistem (DDS) je jedini pasivni element sigurnosti u vozilu prilagođen djeci i korištenje dječje autosjedalice može smanjiti rizik od pogibije djece u prometnim nezgodama za 80%", rečeno je za Bljesak.info iz BIHAMK-a u razgovoru o temi sigurnosti djece u prometu.

Navode da su bitne upravo zato što su jedini pasivni element sigurnosti u vozilu prilagođen za djecu.

Izaberite odgovarajuću autosjedalicu

Za dijete je najsigurnija vožnja u testiranoj i provjerenoj autosjedalici. Svaka sjedalica mora imati na sebi oznaku atesta sigurnosti (homologacijski dokument) Regulacije 44 Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UN ECE R44).

Bitno je naglasiti da roditelji moraju izabrati odgovarajuću autosjedalicu za svaku fazu razvoja djeteta. Od rođenja do 12 godine, dječje tijelo prolazi kroz izuzetan preobražaj. Dječji sigurnosni sistemi moraju se prilagoditi ovim promjenama kako bi osigurali najveću moguću zaštitu u svim fazama rasta, napominju iz BIHAMK-a.

Postavite dječju autosjedalicu u odgovarajućem pravcu

U prvim mjesecima života djeteta, do 15-tog mjeseca, dječje sjedalice trebaju biti okrenute suprotno od smjera vožnje kako bi garantirale zaštitu glave u stadiju rasta kada bebin vrat i kičma još uvijek nisu dobro formirani. Autosjedalicu za djecu stariju od 15 mjeseci možete postaviti okrenutu prema naprijed, jer tako pruža najbolju zaštitu za leđa i unutrašnje organe.

Pravilno pričvršćivanje sistema za zaštitu djece u vozilu je od presudnog značaja za osiguravanje njegove učinkovitosti u slučaju saobraćajne nezgode. Posljedice loše postavljene sjedalice mogu biti podjednako ozbiljne, kao i putovanje bez bilo kakve zaštite. Pažljivo pratite upute za fiksiranje dječje sjedalice u autu pomoću sigurnosnog pojasa ili koristite ISOFIX ili LATCH ako su dostupni. ISOFIX i LATCH su se pokazali kao najučinkovitiji sistemi za fiksiranje dječje sjedalice. U oba sistema, dva priključka ili sidra spajaju bazu autosjedalice direktno na strukturu vozila. Ako vozilo nema ISOFIX ili LATCH sistem, autosjedalica mora biti pričvršćena korištenjem konvencionalnih sigurnosnih pojaseva u skladu s uputama za korištenje dječjih autosjedalica.

Dobro montirana sjedalica ne bi smjela dozvoliti pomicanje prema naprijed niti lijevo-desno za više od dva centimetra kod naslona sjedišta kada je uhvatite blizu utora za pojas (koliko god je jako povukli!). U redu je ako se sjedalica koja je okrenuta suprotno smjeru vožnje može pomaknuti prema gore ili prema dolje.

Na koje sjedište treba postaviti autosjedalicu?

Preporuka je da sva djeca do 12 godina starosti budu vezana na zadnjem sjedištu. Istraživanja pokazuju da stavljanje djeteta na zadnje sjedište, umjesto na prednje, smanjuje mogućnost ozljede i smrti za više od 30%, bez obzira da li vozilo ima zračni jastuk na suvozačevom mjestu. Aktiviranje zračnog jastuka dok se dijete nalazi na suvozačevom sjedalu može nanijeti teške ozljede.

Postavljanje autosjedalica na zadnjim sjedištima je preporučljivo i u slučaju kada je autosjedalica okrenuta prema nazad i u slučaju kada je autosjedalica okrenuta prema naprijed. Pozicija na sredini zadnjih sjedišta je najsigurnija (jer je sjedalica relativno udaljena od potencijalnih udara sa strane, te krutih elemenata vozila), pod uvjetom da ima tri tačke vezivanja sa sigurnosnim pojasom, a druga po stupnju sigurnosti su bočna zadnja sjedišta. Najmanje preporučljiva pozicija za postavljanje autosjedalice je prednje suvozačko sjedište, s deaktiviranim zračnim jastukom.

Ako je vaše dijete na suvozačevom sjedištu dok vozite, ono ometa vašu pažnju koja vam je neophodna za vrijeme upravljanja vozilom. Jedan mali pokret rukom prema bebi može uzrokovati gubitak koncentracije, iznenadno skretanje vozilom i sudar.

Na koji način pravilno vezati dijete u autosjedalici?

Ako posjedujete autosjedalicu s pojasevima, postarajte se da su pojasevi kojim vezujete dijete dovoljno zategnuti, s propisno postavljenim štitnicima. Pojasevi ne smiju biti uvrnuti, a njihovi vrhovi moraju biti na istoj visini ili nešto niže od visine ramena, a pojas koji ide preko struka mora biti što je moguće niže u djetetovom krilu. Ako posjedujete autosjedalicu bez pojaseva, dijete u sjedalici vežite pomoću sigurnosnog pojasa iz vozila tako da pojas prelazi preko sjedišta u gornjoj tački vezivanja i ide iznad ramena, pri čemu ne smije dodirivati vrat ili ići ispod pazuha djeteta. Horizontalna traka mora biti pričvršćena preko zdjelice, a ne preko stomaka djeteta, pri čemu sigurnosni pojas mora biti dovoljno zategnut, ali tako da je djetetu ugodno. Pojas ne smije biti uvrnut niti presavijen.

Zakon o sigurnosti prometa prema kojem je obvezna upotreba dječjih autosjedalica u vozilu za djecu do 12 godina, stupio je na snagu 2006. Godine, navode iz BIHAMK-a.

"Osim ozbiljnih posljedica za sigurnost djeteta, nepoštivanje ovog zakona može uzrokovati i plaćanje novčane kazne od 40,00 KM, a ako prevozite dijete na prednjem sjedištu, ta kazna se povećava i iznosi od 400,00-1000,00 KM", navode.

BIHAMK kažu ima periodične akcije, gdje u suradnji s MUP-ovima provjeravaju jesu li dječje autosjedalice u skladu s EU regulativom, da li djeca koriste autosjedalice, te da li su pravilno vezana. Pored toga nemamo informaciju za Udruženja koja se bave time.

Što kaže Zakon o sigurnosti prometa?

Zakon o sigurnosti prometa prema kojem je obvezna upotreba dječjih autosjedalica u vozilu za djecu do 12 godina, stupio je na snagu 2006. godine. Osim ozbiljnih posljedica za sigurnost djeteta, nepoštivanje ovog zakona može uzrokovati i plaćanje novčane kazne od 40,00 KM, a ako prevozite dijete na prednjem sjedištu, ta kazna se povećava i iznosi od 400,00-1000,00 KM.

 

Kopirati
Drag cursor here to close