Nema više Fieste, dolazi potpuno električni SUV Ford Explorer
Posljednja Ford Fiesta sići će s proizvodne trake tvornice u Kölnu 7. srpnja.

Nema više Fieste, dolazi potpuno električni SUV Ford Explorer

AutoMoto / Flash | 01. 07. 2023. u 13:23 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još prošle godine u listopadu 2022. Ford Motor Company je najavio kako će ovoga ljeta obustaviti proizvodnju Fieste, jednoga od najdugovječnijih i najpopularnijih modela u Europi.

To je vrijeme došlo i posljednje vozilo Ford Fiesta sići će s proizvodne trake tvornice u Kölnu 7. srpnja, prema pisanju Autocara.

Ford prestaje sa proizvodnjom Fieste kako bi napravio mjesta za električni SUV Ford Explorer koji će se proizvoditi u centru za električna vozila u Kölnu, koji je službeno otvoren 12. lipnja.

"Odlučili smo napraviti svoje prvo električno vozilo velike serije ovdje u Kölnu", rekao je Martin Sander, generalni direktor Ford Model e Europe još u u prosincu 2022.

Očekuje se da će Köln EV Center, prva Fordova tvornica s neutralnom emisijom ugljika, ove godine započeti proizvodnju električnog SUV-a Ford Explorer nakon ulaganja od 2 milijarde dolara. Izgrađen na MEB platformi Volkswagen grupe za električna vozila, dvoredni električni SUV srednje veličine (prema europskim standardima) postat će Fordov prvi serijski potpuno električni putnički automobil proizveden u Europi.

Ford još nije otkrio pojedinosti o pogonskom sklopu, ali je rekao da Explorer EV nudi "odzivne i rafinirane" pogonske sklopove s pogonom na stražnje kotače i pogonom na sva četiri kotača koji će nuditi DC brzo vrijeme punjenja od 10 do 80 posto najmanje 25 minuta.

Proizvođač automobila planira kako će cijena biti ispod 45.000 eura, a još uvijek nije počelo primanje narudžbi.

Električni Explorer bit će jedno od devet potpuno električnih vozila koje Ford planira predstaviti u Europi do 2024., uključujući drugi model "sportskog crossovera" temeljen na MEB-u koji će se proizvoditi u Kölnu od sredine 2024., te Pumu EV koja će biti proizvodi se u Craiovi u Rumunjskoj od 2024. zajedno s malim električnim kombijima E-Transit Courier i E-Tourneo Courier.

Ford očekuje da će prodati 600.000 električnih vozila godišnje u Europi do 2026. u okviru svog odjela Model e. Kompanija je prethodno rekla da će od 2030. u Europi prodavati samo električna vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close