Project T3

Ford priprema ''zvijer'' od pickup-a

Nasljednik modela F-150 Lightning razvija se pod kodnim imenom “Project T3”, što se odnosi na “Trust The Truck”.
AutoMoto / Flash | 28. 03. 2023. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako nema dugo da je Ford predstavio svoj električni pickup F-150 Lightning za za njim vlada prilična potražnja, u ovoj kompaniji već razmišljaju o njegovom nasljedniku.

A njihovi planovi su veliki, odnosno ako ćemo citirati ljude iz te kompanije, oni su “epski”. Naime, iz Forda kažu kako pripremaju “epskog nasljednika” ovog automobila i razvijaju ga pod kodnim imenom Project T3, što se odnosi na Trust The Truck.

Pickup kojem se može vjerovati

Ono što možemo očekivati od nasljednika Lightninga jest, kako kažu iz Forda, “pickup kojem se može vjerovati u digitalnom vremenu”, odnosno vozilo koje će se moći konstantno nadograđivati i poboljšavati, javlja Zimo.

To bi trebao biti uglađen, aerodinamičan, brz, snalažljiv i fleksibilan pickup koji će se, naravno, morati brzo puniti te imati veliku snagu i domet. Nekih konkretnih detalja trenutačno nema, no nadamo se kako ćemo ih saznati tijekom sljedeće dvije godine jer je početak proizvodnje Projecta T3 (kako je riječ o kodnom imenu, za očekivati je da će njegovo konačno ime biti drukčije) planiran za 2025. godinu.

Kako je to u razgovoru za medije objasnio izvršni direktor Forda Jim Farley, Project T3 predstavlja jedinstvenu priliku za revoluciju američkog pickupa, a vozilo će proizvoditi u Santonu (u američkoj saveznoj državi Tennessee) gdje se gradi njihov kampus nazvan Blue Oval City u kojem bi se trebali proizvoditi ne samo vozila, već i baterije i u kojem bi se trebalo otvoriti oko 6 tisuća radnih mjesta.

Projekt težak 5,6 milijardi dolara

Ovaj projekt težak je 5,6 milijardi dolara i, prema guverneru Tennesseeja Billu Leeju, to je najveće pojedinačno ulaganje u povijesti ove savezne države. Kada kampus bude gotov, njegov godišnji kapacitet proizvodnje električnih pickupova iznosit će čak 500 tisuća vozila.

Inače, prema predviđanjima iz Forda, njihov odjel za električna vozila ove bi godine trebao završiti u minusu od čak 3 milijarde dolara. U Fordu na taj odjel gledaju kao na startup koji u početku gubi novac, dok razvija znanje, širi poslovanje i povećava udio, dok zarada dolazi tek nakon nekog vremena.

Kopirati
Drag cursor here to close