Wilhelm Maybach

Na današnji dan rođen je veliki konstruktor koji nije volio voziti automobil

Kad je imao 19 godina, Gottlieb Daimler zapazio je njegovu sposobnost i uzeo ga za svog glavnog asistenta. Na tom je mjestu Maybach ostao sve do Daimlerove smrti.
AutoMoto / Flash | 09. 02. 2024. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Mercedes-Benz Group Media / Wilhelm Maybach (Heilbronn, 9. veljače 1846. - Stuttgart, 29. prosinca 1929.) 

Čovjek po kojem se zove luksuzna marka automobila Maybach rođen je 9. veljače 1846. u gradu Heilbronnu u Njemačkoj kao sin stolara. Zvao se Wilhelm Maybach, a školovao se za konstruktora strojeva.

Kao 9-godišnjak se s obitelji preselio u Stuttgart te 1856. ostaje bez majke, a 1959. bez oca. Već kao 15-godišnjak počeo je raditi u industrijskom dizajnu, na visokoj školi u Reutlingenu i s 19 godina postao konstruktor motora s unutarnjim izgaranjem. Počeo je 1869. raditi u tvornici teških lokomotiva.

Kad je imao 19 godina, Gottlieb Daimler zapazio je njegovu sposobnost i uzeo ga za svog glavnog asistenta. Na tom je mjestu Maybach ostao sve do Daimlerove smrti.

Maybach je konstruirao motore koji su bili dovoljno lagani da su se mogli ugrađivati u automobile, motocikle, pa i u zrakoplove. Wilhelm Maybach omogućio da Gottlieb Daimler postane slavan, unaprijedio otto motor i konstruirao 1900. prvi Mercedes, pa ostao u sjeni.

Mercedes je ime dobio po 10-godišnjoj kćeri bogatog mađarsko-češkog poduzetnika židovskog podrijetla. Maybach je tada stekao glas najboljeg konstruktora sportskih automobile na svijetu.

Video: 2023 Mercedes Maybach S680 - Big Luxury in Every Sense

U povijest je ušao i kao prvi čovjek koji je vozio motocikl – bilo je to 1885., kad je provozao prvi drveni dvokotač Daimler s motorom – prešao je 3 km od Cannstatta to Untertürkheima, postigavši brzinu od 12 km/h.

Godine 1907. Maybach je napustio kompaniju Daimler i osnovao vlastitu tvornicu, gdje je sa svojim sinom proizvodio motore za cepeline.

Nakon Prvog svjetskog rata počeo je proizvoditi velike i luksuzne automobile po kojima je postao poznat.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata njihova je tvornica prestala proizvoditi automobile i prebacila se na motore za tenkove. Izrađivali su motore za najsnažniji njemački tenk Tigar.

U 2002. godini kompanija Daimler obnovila je marku automobila Maybach, kao luksuzniju od Mercedesa.

Prema priči, Wilhelm Maybach nikad nije posjedovao automobil. Radije se vozio tramvajem ili išao pješice.

Umro je u Stuttgartu 29. prosinca 1929. u dobi od 83 godine. 

Video: The Poor Son Of A Carpenter Who Invented World's Finest Automobile

Više o Maybachu može se pročitati OVDJE

Kopirati
Drag cursor here to close