Ferruccio Lamborghini

Prije 30 godina preminuo najslavniji proizvođač traktora na svijetu

Lamborghini je odlučio je napraviti automobil koji će biti "bolji Ferrari od Ferrarija". Da bi ostvario ovaj cilj, osnovao je svoju vlastitu tvrtku za proizvodnju automobila u blizini tvornice Ferrari i uposlio dva bivša zaposlenika u Ferrariju.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 20. 02. 2023. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Granturismo / Ferruccio Lamborghini (Renazzo, 28. travnja 1916. – Perugia, 20. veljače 1993.)

Na današnji dan prije 30 godina, 20. veljače 1993. u Perugiji je umro Ferruccio Lamborghini, osnivač tvrtke Automobili Lamborghini, uspješnog proizvođača automobila i traktora.

Punim imenom Ferruccio Elio Arturo Lamborghini rođen je 28. travnja 1916. u malom selu Renazzo, u provinciji Ferrara, pokrajina Emilia-Romagna, a roditelji su mu bili poljoprivrednici.

Lamborghini je nakon II. svjetskog rata je nastupao na automobilističkim utrkama kao vozač, a 1948.g. u poznatoj utrci Mille Miglia njegov je automobil uništen u sudaru. Godine 1949.g. Lamborghini je počeo proizvoditi traktore, bez korištenja ratnih ostataka.

Uskoro su traktori Lamborghini postali najbolji u Italiji. Obogativši se na traktorima Ferruccio je osnova drugu tvornicu koja je proizvodila sustave za klimatizaciju i centralno grijanje. Lamborghini je postao jedan od najbogatijih ljudi u Italiji.

Video: The Prisoner Who Invented Lamborghini

Bogati proizvođač traktora i sustava za klimatizaciju i centralno grijanje, Lamborghini bio je i skupljač sportskih automobila. U svojoj kolekciji imao je nekoliko skupocjenih automobila, Mercedes, Jaguar i Ferrari. Primijetio je da kvačila njegovih traktora koriste neke iste dijelove, istog proizvođača kao i njegov Ferrari.

Prišao je Enzu Ferrariju s kritikom da kvačila na Ferrarijima imaju problema s pouzdanošću slično kao i njegovi traktori. Ferrari je uvrijedio Lamborghinija rekavši mu da proizvođač traktora nije kvalificiran da kritizira Ferrari.

Ferruccio Lamborghini sam je uklonio kvar na kvačilu Ferrarija uz pomoć rezervnih dijelova iz vlastitog skladišta. Nakon toga Ferrari je radio besprijekorno. Uvrijeđeni Lamborghini odlučio je napraviti automobil koji će biti "bolji Ferrari od Ferrarija".

Da bi ostvario ovaj cilj, osnovao je svoju vlastitu tvrtku za proizvodnju automobila u blizini tvronice Ferrari i uposlio dva bivša zaposlenika u Ferrariju Gianpaolo Dallaru i Boba Wallaca da mu razviju automobil. Prvi automobil u proizvodnji bio je model Lamborghini 350GT koji je bio u svemu nadmoćniji od Ferrarija.

Foto: Autoportal / Lamborghini Miura je sportski automobil rađen između 1966. i 1973. godine

Treći model tvrtke bila je Miura, legendarni model koji je započeo s običajem ugradnje motora između prednje i stražnje osovine za sportske automobile.

Sve je svoje tvrtke vodio onoliko dugo dok su bile profitabilne, a kada bi naslutio dolazak problematičnih vremena, bez velikog bi žaljenja prodao svoj vlasnički udio. Zanimljivo, sve tvrtke koje je osnovao posluju i cijenjene su u svojim branšama i danas.

Automobili Lamborghini S.p.A., tvrtka po kojoj je ostao najbolje zapamćen, od 1998. je u vlasništvu tvrtke Audi, dakle koncerna Volkswagen.

Još 70-ih Ferruccio Lamborghini je prekinuo sve veze s tom tvrtkom i starije dane, do smrti 1993., ponajviše posvetio proizvodnji vina. U prilog tvrdnji o tome da je poslovanje vodio razumom, a ne emocijama ide i dobro poznati detalj da nikada nije dopustio ulazak tvrtke Lamborghini u svijet utrka…

Zanimljivo, Ferruccio Lamborghini je 1969. osvojio prekojadradransku utrku glisera u Puli vlastitim primjerkom pogonjenim s dva automobilska V12 motora.

OPŠIRNIJE

Video: Lamborghini: The Man Behind The Legend (2022 Movie) Official Trailer - Frank Grillo, Gabriel Byrne

 

Kopirati
Drag cursor here to close