Il Drake iz Modene

Dan kad je rođen Enzo Ferrari, slavni Il Commendatore

Bio je poznat kao il Commendatore i il Drake. U svojim posljednjim godinama života nazivan je inženjerom (l'Ingegnere) i velikim starcem (il Grande Vecchio).
AutoMoto / AutoMoto Sport | 18. 02. 2023. u 06:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Montblanc.com / Enzo Anselmo Ferrari (Modena, Kraljevina Italija, 18. veljače 1898. – Maranello, Italija, 14. kolovoza 1988.)

Enzo Anselmo Ferrari rođen je na današnji dan prije 125 godina, 18. veljače 1898. u Modeni, ali je u njegovom dokumentu o rođenju zapisan datum 20. veljače 1898., jer ga otac nije mogao odmah prijaviti u knjigu rođenih zbog velike snježne oluje. .

Bio je poznat kao il Commendatore i il Drake. U svojim posljednjim godinama života nazivan je inženjerom (l'Ingegnere) i velikim starcem (il Grande Vecchio).

Enzo Ferrari jedan je od najpoznatijih i najvažnijih ljudi u čitavoj povijesti automobilizma, utemeljitelj najuspješnije sportske momčadi Scuderia Ferrari, i najslavnijeg proizvođača sportskih automobila.

Rodio se u u razmjerno imućnoj modenskoj obitelji, no, u I. svjetskom ratu obiteljski je posao propao. Kada je Enzo imao 10 godina bio je prisutan na utrci Circuit di Bologna (1908.) u kojoj je pobijedio Felice Nazzaro, a tada se Enzo zarazio oktanima te je odlučio postati vozač utrka.

Enzovi otac i brat umiru u epidemiji gripe, a on se 1919. zaposlio u maloj tvornici automobila CMN i počeo nastupati na utrkama. Dvije godine kasnije prelazi u Alfa Romeo.

Trkaća karijera išla mu je sve bolje, no nikada nije bio zainteresiran samo za nju, paralelno se bavio i mehaničarskim poslom, ali i organizacijom trkaće momčadi. Godine 1929. osnovao je momčad Scuderia Ferrari, koja se bavila pripremom Alfa Romea za utrke.

Video: Evolution of Ferrari (1/3) | The Origins of Ferrari

Najveći trkaći uspjesi milanske tvrtke uslijedili su upravo dok se Ferrari brinuo o njihovom trkaćem programu te se osobno prestao utrkivati. Nakon odlaska iz tvrtke Alfa Romeo po zaštićenom ugovoru nije smio koristiti vlastito ime pa je na GP Brescia 1940. debitirala njegova nova momčad Auto Avio Costruzioni.

Nakon II. svjetskog rata više nije bilo zapreke korištenju svog imena i od 1947. Ferrari pod njim proizvodi trkaće i cestovne automobile, koje krasi slavni amblem, Propeti konjić.

Dijelom zbog ugleda stečenog tijekom rada za Alfa Romeo, a dijelom i zbog iznimne uspješnosti trkaćih automobila, nova se tvrtka u samo nekoliko godina prometnula do statusa najpoznatijeg proizvođača vrhunskih sportskih automobila na svijetu.

Kada je utrkivanje postalo preskupo za malenu tvornicu, potražen je strateški partner. Isprva se činilo da će to biti američki gigant Ford, no na kraju je tvrtka ipak ostala u talijanskim rukama, 1969. Fiat je ušao u vlasničku strukturu.

Za razliku od tvrtke Ford, Fiat je Enzu dozvolio zadržavanje kontrole nad onim što je njemu bilo najznačajnije, trkaćim programom.

Iz svog je modenskog ureda Ferrari očinski upravljao tvrtkom i, pogotovo, njenim trkaćim uspjesima diljem svijeta, sve do smrti 14. kolovoza 1988 u Maranellu.

Njegova smrt je na njegovu izričitu zapovijed objavljena javnosti tek dva dana kasnije, kako bi kompenzirao 2 dana kasniji prijavak kod rođenja.

Tik prije smrti bio je nazočan predstavljanju automobila Ferrari F40, i danas jednog od najboljih cestovnih sportskih automobila svih vremena, te ga je smatrao svojim najboljim postignućem.

I njegovi su nasljednici uspjeli nastaviti tradiciju, tako da je sve do danas neupitna Ferrarijeva važna uloga u svijetu utrka i sportskih automobila.

Video: ENZO FERRARI - TRIBUTE.mov
Kopirati
Drag cursor here to close