Početak prodaje u rujnu

Mercedes-Benz Sprinter: Brži, jači i sigurniji za sve

Novi motor, novi mjenjač, novi sustav pogona na sva četiri točka: sa sveobuhvatnim tehnološkim unaprjeđenjem, Mercedes-Benz osigurava da će njegova ikona velikih kombija, Sprinter, ponuditi veću udobnost u vožnji od rujna 2021. godine
AutoMoto / Flash | 02. 09. 2021. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 U srcu unaprjeđenja je izuzetno moćan i efikasan 2.0-litarski dizel motor OM 564 poznat iz portfolija Mercedes-Benz putničkih automobila. Četvorocilindarski agregat uskoro će biti dostupan za naručivanje u četiri kategorije snage. Sprinter će također preuzeti i automatski 9G-TRONIC mjenjač u svim svojim varijantama iz asortimana putničkih automobila brenda sa trokrakom zvijezdom, dopunjujući šestostupanjski manuelni menjač. Treća nova tehnička karakteristika, koja također starta u rujnu, je pogon na sve točkove sa Torque-on-demand sustavom u Sprinteru 4×4. On će zamijeniti sadašnji sustav. Pored toga, od ovog mjeseca nadalje biće unaprjeđenja u ergonomiji i sigurnosti – zahvaljujući vratima za brzu isporuku.

Dr Ulf Zillig, direktor razvoja Mercedes-Benz lakih komercijalnih vozila kazao je "U najnovijoj fazi evolucije Sprintera, udobnost u vožnji putničkih automobila je veća nego ikad prije, zahvaljujući opsežnom tehnološkom unaprjeđenju. I to ne samo na autoputu, na različitim terenima vožnje ili u gradskom prometu: čak i na neasfaltiranim putevima, Sprinter će uskoro ponuditi posebno opušteno iskustvo u vožnji, a samim tim i veću sigurnost. Na ovaj način, Sprinter još jednom postiže ono što je oduvijek karakteriziralo ovu seriju modela: ponovo postavlja nove standarde za veliki segment kombija!”

Snažan sa niskim emisijama: 2.0-litarski dizel motor u četiri kategorije snage

Dok je snažni četvoro-cilindarski OM 654 dizel motor do sada bio dostupan samo u Sprinter Furgon varijanti i šasiji sa pogonom na zadnje točkove, od rujna Mercedes-Benz će nuditi ovaj tip motora kao jedini motor za sve verzije, uključujući i novu varijantu pogona na sva četiri točka.

Klasificiran prema standardima za emisiju ispušnih plinova Euro VI-E i Euro 6d, OM 654 se uskoro može naručiti – u zavisnosti od izabrane varijante pogona i karoserije – u četiri kategorije snage 84 kW/114 kS, 110 kW/150 kS, 125 kW/170 kS i 140 kW/190 kS.

Četvoro-cilindarska jedinica iz portfolija putničkih Mercedes-Benz automobila može se pohvaliti dodatno poboljšanom izolacijom od buke i vibracija u odnosu na prethodnika. Pored boljih karakteristika vožnje i veće vučne snage, to znači da je prijatno tiho u vozilu i da su smanjeni dosadni šumovi. Kombinacija aluminijumskog bloka i čeličnih klipova, komora za sagorijevanje u čelu klipa, kao I NANOSLIDE® premaz cilindra za smanjenje trenja u motoru, zajedno sa dinamičkom višesmjernom recirkulacijom ispušnih plinova i naknadnom obradom u motoru, također omogućavaju manju potrošnju i niske emisije. Zbog svog položaja blizu motora, naknadna obrada ispušnih plinova radi sa malim gubicima toplote i u povoljnim uvjetima.

Za još bržu promjenu stupnja prijenosa: 9G-TRONIC automatski mjenjač zamjenjuje 7G-TRONIC PLUS

Kao dodatni prijenos iz trenutne ponude Mercedes-Benz putničkih vozila, Mercedes-Benz kombinira najsuvremeniji 2.0-litarski dizel motor u Sprinteru sa 9G-TRONIC automatskim mjenjačem. Moderni mjenjač zamjenjuje prethodni 7G-TRONIC PLUS. Zajedno sa izraženim „overdrive“ karakteristikama, njegovih devet brzina održava niske brojene obrtaja motora u gotovo svim situacijama u vožnji, što također znači značajnu uštedu u potrošnji goriva i primjetno smanjene vibracije i buku. Optimizirani hidraulični elementi također omogućavaju brze, jedva primjetne promjene stupnja prijenosa gotovo bez prekida vučne snage. “Drive Select” i ručice za mjenjanje brzina na volanu omogućavaju vozaču da ručno intervenira u trenutnom režimu. Još jedan plus: uprkos dva dodatne stupnja prijenosa, 9G-TRONIC automatskom mjenjaču potrebno je isto prostora za ugradnju kao i njegovom prethodniku 7G-TRONIC PLUS.

Manuelni mjenjač sa 6 brzina ostaje nepromijenjen.

Dobra trakcija na putu i van puta: novi pogon na sve točkove

Kao i ranije, Sprinter se može naručiti ne samo sa pogonom na prednje i zadnje točkove, može se naručiti i sa pogonom na sve točkove – od rujna sa potpuno novim sustavom, također djelimično izvedenim iz sadašnjeg modularnog sustava Mercedes-Benz putničkih vozila. Za razliku od sustava prethodnika koje je dovodio 35% obrtnog momenta na prednju i 65% na zadnju osovinu u 4x4 režimu, ovaj sustav može potpuno različito da rasporedi pogonske momente između prednje i zadnje osovine u ovisnosti od situacije i bez inputa vozača (Torque-on-demand – obrni momenat na zahtjev). Potpuno promjenjiva raspodjela obrtnog momenta obezbeđena je elektronski kontrolisanom spojnicom sa više lamela integriranom u razvodnu kutiju. Ako je multiplate kvačilo isključeno u normalnom režimu vožnje, zadnja osovina potpuno upravlja vozilom. Sa uključenim multiplate kvačilom, prednja osovina dolazi u igru. Ovo osigurava veliku trakciju i rukovanje bez napora. Dodatna prednost u odnosu na prethodni pogon na sve točkove: pored veće udobnosti putem automatske raspodele obrtnog momenta, novi sustav radi mnogo tiše.

Čim to zahtjeva situacija u vožnji, pogonski momenat se dovodi na prednju osovinu. Ako to više nije potrebno - na primjer u snažnim kočionim manevrima sa intervencijom ABS-a – prednji pogon se isključuje i obrtni momenat se smanjuje na nulu. Ako postoji opasnost od podupravljanja ili nadupravljanja pod opterećenjem, obrtni momenat se prvo raspoređuje tako da se vozilo ponovo stabilizira. Samo ako ove mjere ne pomognu u smirivanju situacije, interveniraju kontrolni sustavi ESP I 4ETS prilagođeni sistemu 4×4.

Novi Sprinter 4x4 uskoro će biti dostupan u standardnoj opremi u kombinaciji sa motorom OM 654 sa 140 kW/190 kS i 9G-TRONIC automatskim mjenjačem – i to do težine do 5.5 GVW.

Speed Delivery Door – vrata za brzu isporuku olakšavaju rad dostavljačima paketa

Osim povećanja udobnosti u vožnji, Sprinter će od ovog mjeseca nadalje ponuditi još jedan plus u ergonomiji i sigurnosti zahvaljujući inovativnom sustavu kliznih vrata 'Speed Delivery Door' koji će biti dostupan u fabrici. Ovo su automatska, senzorski kontrolirana dvostruka okretna vrata sa suvozačeve strane, koja na zahtjev zamjenjuju bočna klizna vrata u prtljažni prostor.

Svjetlosna barijera otkriva vozača čim sa vozačevog sedišta uđe u prtljažni prostor. Vrata za brzu isporuku se tada automatski otključavaju i otvaraju. Time se štedi vrijeme i rasterećuje vozač, jer oni mogu ostaviti vozilo sa paketima u rukama bez potrebe da dodiruju bilo šta drugo, a vrata se automatski zatvaraju za njima. Nije potrebno odlagati robu i ponovo je podizati, kao što je slučaj sa konvencionalnim kliznim vratima. Automatsko zaključavanje biće dostupno za naručivanje kao dodatna opcija.

Još jedna prednost za veću sigurnost: vrata za brzu isporuku su prozirna iz unutrašnjosti. Vozači stoga imaju pogled na trotoar prije nego što izađu. Rizik od sudara sa prolaznicima, posebno biciklistima, značajno je smanjen.

Kopirati
Drag cursor here to close