Potvrdili iz tvrtke

Mercedes "baby" G-Klasa će imati samo električni pogon

Novi model bi mogao stići s tehnologijama sličnim onim koje ima nadolazeća električna G-Klasa "standardne veličine", koju ju je razvio Magna Steyr, ista kompanija koja radi na pickupu Scout i SUV-u.
AutoMoto / Flash | 23. 01. 2024. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef tehničkog odjela u kompaniji Mercedes-Benz Markus Schaefer za magazin Autocar je tijekom Consumer Electronics Showa potvrdio da će nova "baby" G-Klasa imati isključivo električni pogon.

Time su zauvijek ugašene ranije glasine o motoru s unutarnjim sagorijevanjem.

Nova platforma

Schaefer je kazao da manja G-Klasa neće biti bazirana na Mercedesovoj MMA platformi razvijenoj za ulazne modele njemačke kompanije u električnoj eri, nego će koristiti drugačiju platformu načinjenu od komponenti koje koriste Mercedesovi veći automobili sa stražnjim pogonom.

Novi model bi mogao stići s tehnologijama sličnim onim koje ima nadolazeća električna G-Klasa "standardne veličine", koju ju je razvio Magna Steyr, ista kompanija koja radi na pickupu Scout i SUV-u.

Iz Mercedesa tvrde da će električni EQG biti njegov najsposobniji terenac te da će nadmašiti dugogoodišnju verziju sa SUS motorom. Stoga bi baby G-Klasa mogla posjedovati ozbiljne off-road mogućnosti.

Mercedes-Benz EQG stiže s četiri električna motora, po jednim na svakom točku, što će mu omogućiti takozvani G-okret sličan Rivianovom "tenkovskom" okretanju.

Električni terenac

Električni terenac će biti opremljen i softverom za kontrolu obrtnog momenta na svakom točku, što je ključno za vožnju neasfaltiranim cestama.

Mercedesov novi specijalizirani G odjel će razviti manju električnu G-Klasu, a to znači da bi mini terenac trebao biti treći model u G seriji pored konvencionalne G-Klase i modela EQG.

Novi odjel također širi Mercedesovu listu podbrendova koju trenutno predvode AMG fokusiran na performanse te luksuzni Maybach.

Očekuje se da će Mercedes predstaviti baby električnu G-Klasu 2026. godine, dok EQG stiže ove godine.

U međuvremenu će proizvodnja G-Klase biti okončana u prvom kvartalu ove godine kako bi se kompanija pripremila za redizajnirani model. Nakon što stigne baby G, model će se na tržištu natjecati protiv modela poput Land Rover Defendera 90.

Kopirati
Drag cursor here to close