Dacia

Hoće li Europa dobiti najjeftiniji električni automobil?

Električni model za kinesko tržište nalikuje Daciji Sandero, odnosno Renaultu Kwid, modelu namijenjenom za Aziju i ima autonomiju od oko 270 kilometara.
AutoMoto / Flash | 15. 10. 2020. u 07:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najjeftiniji električni automobil u Evropi mogao bi se pojaviti već sljedeće godine. Radi se o modelu Dacia Spring, za koju rumunjski proizvođač navodi da će "zadržati tri ključne vrijednosti" modela ove tvornice, "jednostavnost, izdržljivost i pristupačnost", pišu Nezavisne novine.

Kompanija Renault kojoj Dacia pripada, objavila je tizere za dva nova električna modela, jedan pod brandom Nissan, a drugi kao proizvod rumunjske tvornice.

Francuski proizvođač najavio je da dane od 15. do 26. listopada posvećuje elektromobilnosti, pa su u skladu sa tim i najave za ova dva modela, prenose Nezavisne novine.

I dok je novi Nissan Ariya dio standardne ponude elektromobila, ono što je europskom, pa i našem tržištu, najinteresantnije, je niskobudžetni elektromobil Dacia Spring.

Iako detalji ovog modela, osim kratkog video tizera, nisu poznati, specijalizirani auto-portali navode da će on vjerojatno biti zasnovan na Renaultovom električnom automobilu K-ZE koji se prodaje u Kini, budući da je koncepte električne Dacie predstavljene u ožujku gotovo identičan.

Električni model za kinesko tržište nalikuje Daciji Sandero, odnosno Renaultu Kwid, modelu namijenjenom za Aziju i ima autonomiju od oko 270 kilometara. Pokreće ga elektromotor od 33 kilovata, a maksimalna brzina mu je 105 kilometara na sat. Uz pomoć brzog punjača, baterija se od 0 do 80 posto napuni za 50 minuta.

Video: 2020 - Teaser Renault - Stay Tuned

Cijena ovog modela također nije poznata, ali ukoliko zaista bude najjeftiniji električni automobil na europskom tržištu, kako najavljuju iz rumunjske tvornice, morat će koštati manje od 19.235 eura, što je trenutna europska najniža cijena za jedan električni model, Škodu Citigo u Velikoj Britaniji.

S druge strane, rumunjski mediji navode, pozivajući se na izvore u Daciji da bi Spring mogao koštati između 15.000 i 20.000 eura, ovisno o opremi.

Inače, kineska verzija Ranaultovog električnog automobila K-ZE u toj zemlji se prodaje po cijeni od 7.200 do 9.200 eura, ali su troškovi proizvodnje u najmnogoljudnijoj zemlji drastično niži nego u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close