Vožnja iz snova

Ekstremno vozačko iskustvo s Red Bull Ringa: Vozili smo Formulu 4!

Ova prekrasna staza, koja je ugostila mnoge spektakularne utrke, otvara vrata amaterima i entuzijastima da osjete snagu motora i uživaju u vožnji.
AutoMoto / Flash | 14. 08. 2023. u 12:45 Piše: Denis Kapetanović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su vozila Formula 1 gotovo nedodirljiva u svijetu brzine, pravo uzbuđenje vožnje na poznatom Red Bull Ringu ne ograničava se samo na profesionalne utrke. Ova prekrasna staza, koja je ugostila mnoge spektakularne utrke, otvara vrata amaterima i entuzijastima da osjete snagu motora i uživaju u vožnji.

Zahvaljujući Red Bullu Bosne i Hercegovine, zajedno s pobjednicima njihove nagradne igre posjetili smo Štajersku pokrajinu, točnije mjesto Spielberg, dom Red Bull Ringa i uživali u danu punom adrenalina, vozeći se u različitim vozilima, od kartinga do Formule!

Od Österreichringa do Red Bull Ringa

Kao uvod u nezaboravan dan, krenuli smo s obilaskom staze. Prva utrka Formule 1 na ovoj stazi vozila se daleke 1969. godine. 

Iako se čini jednostavna s tek pokojom krivinom i brojnim pravcima, situacija je zapravo potpuno drugačija, . Brojne promjene u elevaciji čine ju vrlo nezgodnom prilikom vožnje na granici, pogotovo na kočenjima koja su često smještena na uzbrdicama i nizbrdicama.

Foto: Denis Kapetanović/ Bljesak.info  / Prekrasan pogled iz hotela na stazu 

Također, kako je krug vrlo kratak razlike među bolidima su manje no inače, a time se svaka pogreška u kvalifikacijama plaća skuplje nego što je to uobičajeno. Vodič nas je proveo kroz sve moguće prostorije na stazi, od VIP mjesta koja koštaju više desetina tisuća eura do meni najzanimljivije  kontrolne sobe sa 32 kamere  kojima se nadzire svaki centimetar staze.

Mali gospodari brzine

Nakon obilaska staze, vrijeme je bilo da krenemo s našim vozačkim programom. Prvi dio je bila karting arena.  Na startu su čekale spremne male jurilice od  270ccm3 koje razvijaju devet konjskih snaga. Iako dosta slabije od ostalih stvari koje su nas čekale taj dan, brza vožnja kroz zavoje, uz blage vibracije koje se prenose kroz volan, podsjetili su me na početke moje ljubavi prema brzini.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Zagrijavanje u karting areni 

Ozbiljna “igračka”

Poslije malih gospodara brzine, bili smo spremni za ozbiljne stvari. Čekao nas  je  KTM X BOW sa nevjerojatnih 300 konjskih snaga. Ta sila ubrzanja i zvuk motora uzbudila je svaki gram adrenalina u mom tijelu. Osjećaj brzine dok se probijate kroz zavoje poligona na Red Bull Ringu nešto je nevjerojatno, a poligon nudi raznolike izazove koje je potrebno prevladati.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Sigurnosni briefing prije vožnje KTM X BOW 

Gume lijepo prianjaju uz asfalt, omogućujući oštar ulazak u zavoje i impresivno ubrzanje izlaskom iz njih, gdje smo ruku na srce, par puta pretjerali što nas je brzo vratilo u realnost. Osjećaj snage pod nogama i grmljavina motora snažno će ostati utisnuti u sjećanju!

 Za sva vremena

Poseban izazov predstavljala je  Formula 4, bez ijednog elektroničkog sustava pomoći. Nakon pažljivog slušanja briefinga I instruktorskih savjeta bilo je vrijeme da se uputimo prema boxovima na stazi. Znaš da je stvar ozbiljna, kad te upute u box da obučes vatrotporno odijelo zajedno s posebnom obućom za vožnju. Sami ulazak I kopčanje svih sigurnosnih pojaseva budi klaustrofobiju, ali zato zvuk motora gasi svaki strah.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Formula 4 na Red Bull Ringu 

Odsustvo sigurnosnih sustava pomoći vožnje izazvalo je da se stvarno osjećamo kao vozači, a ne samo piloti. Svaki zavoj zahtijevao je preciznost i koncentraciju, a osjećaj kada savladate stazu bez sofisticiranih pomagala bio je nezaboravan.. Svaki zavoj bio je test koncentracije i osjećaja za stazu.

Vozeći se brzinama koje nisu baš poput onih s profesionalnih utrka, ali svejedno visokim i opasnim, dobio sam dubok uvid u zahtjeve i izazove s kojima se vozači Formule 1 svakodnevno suočavaju.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Uredno parkirane Formule nakon vožnje

Svaki trenutak na Red Bull Ringu bio je poseban, prilika koju svaki zaljubljenik u brzinu treba doživjeti. Austrija, dom ovog izvanrednog automobilskog svetišta, pružila mi je nezaboravno iskustvo. Red Bull Ring nije samo staza na kojoj se vozi Formula 1, već i mjesto gdje se susreću strast prema automobilizmu i želja za ekstremnim vozačkim doživljajima.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Vesela ekipa na pobjedničkom postolju
Kopirati
Drag cursor here to close