A nisu iz Mostara

Autobusi će Londonom voziti pogonjeni – kavom

Nova generacija bio-goriva koje će pokretati poznate londonske crvene autobuse dobiva se iz otpada nastalog kuhanjem kave.
AutoMoto / Flash | 21. 11. 2017. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naftna kompanija Shell odlučila je iskoristiti otpad koji moderni gradovi svakodnevno proizvode u ogromnim količinama kako bi iz njega izradila bio gorivo. To nije ništa novo u svijetu energetike, ali vrsta otpada koji će se uskoro početi koristiti u Londonu jest. Shell je, naime, u suradnji s kompanijom Bio-Bean uspio proizvesti bio-gorivo iz otpada koji nastaje pripremom najpopularnijeg toplog napitka na svijetu – kave.

Samo u Londonu godišnje se proizvede oko 200.000 tona ovakvog otpada. Stanovnici i posjetitelji Londona, naime, dnevno popiju čak 20 milijuna šalica kave. Kada bi se sav talog mljevenih zrna nastao tim putem reciklirao u gorivo, bilo bi to dovoljno za pokretanje trećine cjelokupnog londonskog javnog prijevoza. Shell i Bio-Bean za sada koriste tek maleni dio otpadne kave prikupljene iz kafića i tvornica instant kave, a do sada su proizveli dovoljno goriva za pokretanje jednog autobusa kroz godinu dana, piše Bug.hr.

No, njihovi su proizvodni kapaciteti mnogo veći. Trenutačno mogu preraditi oko 50.000 toma otpadne kave na godinu. Napomenimo i da ekstrakt dobiven na ovaj način čini oko 20% konačne količine proizvedenog goriva, a drugih 80% otpada na klasični biodizel.

Ova se tehnologija izvrsno uklapa u planove Londona da već sljedeće godine sve manje gradske autobuse učine ekološkima (bez emisije štetnih plinova), te da do 2050. godine cijeli javni prijevoz u tom gradu prijeđe na sustav s nula emisija.

Kopirati
Drag cursor here to close