Potpuno električni SUV

Ford Mustang Mach-E je stigao u BiH

Električna sloboda od 0 do 100 km u 3,7 sekundi
AutoMoto / Flash | 10. 10. 2022. u 18:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ford Mustang Mach-E je potpuno novi automobil i prvi je serijski električni automobil koji se proizvodi pod znakom Forda, a od danas je dostupan i kupcima u Bosni i Hercegovini.

U eri procvata globalne mobilnosti bez štetnih emisija po okolinu, Ford nije krenuo s nepoznatim imenima, nego je odabrao da u elektromobilnost iskorači zajedno sa jednim od najslavnijih imena u povijesti postojanja sportskih automobila. Iako Mustang Mach-E nema direktnu vezu ni s jednom generacijom konvencionalnog Mustanga, zbog očuvanja sportskog karaktera definitivno će nositi i dio njegovih gena.

Foto: Bljesak.info / Prvi potpuno novi električni Ford Mustang Mach-E

Tako je prvi električni Ford u svakom trenutku spreman da vozaču pruži nesvakidašnje uzbuđenje u vožnji, da pokaže što je pravo ubrzanje, a da istovremeno ponudi potpuno tihu i ugodnu vožnju bez ikakvih štetnih produkata. To kupcima donosi potpuno nova iskustva vožnje, koja mogu ponuditi samo rijetki električni automobili.

Iz Forda naglašavaju da je Mustang Mach-E SUV, za kojeg je projektiran otpuno novi električni pogon, ali je u stanju pružiti performanse poput ultrasportskih automobila, i to naravno bez ikakvih štetnih produkata.U njemu je najsofisticiranija Fordova tehnologija koja je ikad primijenjena u jednom automobilu, a uključuje i sljedeću generaciju sistema SYNC, što predstavlja Fordov komunikacijski i zabavni sistem koji korisnicima omogućuje, naprimjer, telefoniranje bez upotrebe ruku, upravljanje muzičkim numerama pohranjen u memoriju ili izvršavanje drugih funkcija uz korištenje glasovnih naredbi. Ovaj sistem u Mustangu Mach-E toliko je napredan da je u stanju učiti i prilagođavati se navikama vozača, te sam vršiti poboljšanja vlastitog sistema uz pomoć unaprijed pohranjenih podataka „u oblaku“. Tako na primjer, vozač daljinski može upravljati nekim njegovim funkcijama uz pomoć mobitela, pa ga i otključavati i zaključavati, naprimjer.

Foto: Bljesak.info / Prvi potpuno novi električni Ford Mustang Mach-E

Budući da se ne radi o sportskom kupeu, nego o SUV-u sa siluetom kupea, Mustang Mach-E svim putnicima nudi vrhunsko i prostrano okruženje, čiji su dizajneri i ergonomisti za svoj rad višestruko nagrađivani međunarodnim priznanjima.

Mustang Mach-E kupcima potpuno električnih vozila donosi slobodu, vrhunske performanse i kultni karakter najprodavanijeg sportskog automobila na svijetu. Pokretan snažnim, energetski efikasnim električnim pogonom, prvi SUV član porodice Mustang nudi izbor između pogona na zadnjim točkovima i s jednim motorom i pogona na sve točkove s dva motora koji mogu pružiti ubrzanje od 0-100 km/h za samo 3,7 sekundi koje se definitivno može uspoređivati s ubrzanjima koja ostvaruju supersportski automobili.

Foto: Bljesak.info / Prvi potpuno novi električni Ford Mustang Mach-E

S različitom vrstom pogona Ford je ponudio i kombinaciju ukupnih snaga motora i kombinaciju baterija različitog kapaciteta.

Početni model ima snagu 269 KS i bateriju kapaciteta 75,7 kWh, te je ponuđen s pogonom na zadnjim točkovima. Naredni ima snagu 294 KS, ali i bateriju najvećeg kapaciteta od 98,7 kWh, što predstavlja Extended Range. Ponuđen je s pogonom na samo zadnjim točkovima ili s pogonom na svim točkovima. Varijanta s 351 KS i s istom baterijom ponuđenaje sa pogonom na svim točkovima. Najsnažniji i najluksuzniji je Mustang Mach-E GT koji ima dva motora ukupnu snagu od 487 KS, te najveću bateriju od ponuđenih. Modeli s ovom baterijom bez problema prelaze 610 kilometara.

Svaki Mustang Mach-E opremljen je sistemom izbora načina vožnje - Whisper, Active i Untamed, što odgovara različitim senzibilitetima vozača.

Iz kompanije Grand Automotive Sarajevo, kao uvoznika Fordovih automobila za BiH, naglašavaju da je ovo potpuno novi iskorak i da nas elektromobilnost očekuje veoma brzo. Mustang Mach-E je tu da podigne imidž brenda na sasvim novi nivo i da vožnju učini potpuno u skladu s prirodom.

Za sve zainteresirane kupce, Ford u Sarajevu je osigurao testno vozilo Mustang Mach-E AWD 351 KS, tako da kupci mogu doživjeti vlastito iskustvo u vožnji i sami se uvjeriti u njegove nevjerojatne performanse.

Kopirati
Drag cursor here to close