Vrebaju, vrebaju

Dva nova radara ''love'' vozače u Konjicu

U pitanju su radarski mjerači brzine u Čelebićima i Koloniji
AutoMoto / Flash | 24. 05. 2021. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prilikom nedavnog gostovanja u emisiji Radio Konjica, Safet Nuhić, pomoćnik zapovjednika Policijske stanice za sigurnost prometa Konjic dao je procjenu sigurnosti u prometu.

Nuhić je između ostalog kazao, da je situacija ove godine povoljnija, jer u prvom kvartalu nema smrtno stradalih osoba, broj ozlijeđenih je na prošlogodišnjoj razini, a u porastu su "prometne" s manjom materijalnom štetom.

Nedavno su postavljeni radari i na području općine Konjic i to na magistralnom putu M17 u mjestu Čelebići blizu osnovne škole i ulici Kolonija, prenosi portal Novi Konjic.

Sama pojava radara utjecala je na to da vozači voze sporije, a kazne su velike za prekoračenje brzine. Kroz Koloniju je ograničenje 50 km/h i po mišljenju Nuhića to je izuzetno veliko imajući u vidu da preko 10 km/h nema ograničenje i kada npr. kreće se vozilo, kamion kroz ovu ulici sa 60 km/h to je već opasno.

"Brzina kretanja kroz Koloniju treba biti ograničena na 40 km/h i to od motela Konjic do Trešaničkog mosta", ističe Nuhić.

Novčana kazna za prekoračenje brzine od 10-20 km/h je 50 KM fiksno.

Od 20-30 km/h kreće se od 100 KM do 300 KM i izriče se zaštitna mjera upravljanja vozilom.

Preko 30 km/h kazna je između 400 KM do 1.000 KM uz ostale zaštitne mjere, a kazne važe i za naseljeno i nenaseljeno područje.

Postavljanje radara pratile su i određene poteškoće.

"U Čelebićima nije bilo poteškoća, jer napojna struja ide sa stuba, dok je za radar u Koloniji trebalo pribaviti određene dozvole za dovod struje od nadležnih općinskih tijela", kaže Nuhić.

Kopirati
Drag cursor here to close