'ko skupi četiri slova G, O, L, F ...

50 godina od najpoznatijeg Volkswagena na našim prostorima

"Golf je oduvijek bio srce Volkswagen brenda, nudeći pristupačnu mobilnost na najvišem tehničkom nivou svima. Nastavljamo s unapređenjem našeg Golfa i to nas čini ponosnim! Za narednih 50 godina!", stoji u službenoj objavi na Volkswagen Facebooku.
AutoMoto / Flash | 29. 03. 2024. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je točno 50 godina otkako je naš prvi Golf sišao s trake! Od 29. ožujka 1974. godine Volkswagen je isporučio oko 37 milijuna Golfova vozila širom svijeta.

"Golf je oduvijek bio srce Volkswagen brenda, nudeći pristupačnu mobilnost na najvišem tehničkom nivou svima. Nastavljamo s unapređenjem našeg Golfa i to nas čini ponosnim! Za narednih 50 godina!", stoji u službenoj objavi na Volkswagen Facebooku.

Volkswagen Golf je kompaktni automobil dosad proizveden u osam generacija, a ujedno i najprodavaniji model u povijesti marke Volkswagen. Najviše Golfova proizvedeno je u "hatchback" izvedbi, a od ostalih izvedbi na tržištu je bio i kabriolet koji se prestao proizvoditi 2002., te karavan koji se nije proizvodio u prvoj i drugoj generaciji.

U petoj i šestoj generaciji Golf je dostupan i kao minivan nazvan Golf Plus.

Aktualna verzija, Volkswagen Golf VIII je predstavljen 24. listopada 2019. u Wolfsburgu. S ovom generacijom Golfa se više ne nudi verzija s 3 vrata nego isključivo s 5 vrata. Baziran je na ažuriranoj, drugoj generaciji MQB platforme, zvanoj MQB evo.

Dimenzije su vrlo slične prethodniku. Sva rasvjetna tijela, osim žmigavaca u osnovnoj izvedbi, su bazirana na LED tehnologiji.

Trošak razvoja iznosio je 1,8 milijardi eura. Proizvodnja jednog vozila se smanjila za otprilike jedan sat.

Što se tiče 2023. godine, Volkswagen je u Europi prodao više od 166 tisuća Golfova. Iako se kompanija sve više okreće električnim automobilima iz serije ID, klasični modeli s pogonima na fosilna goriva i dalje su popularni, pa će nastaviti dobivati i nove inačice.

Tako će Golf, u 2024. godini dobiti manji "facelift". Objavljeno je to u sklopu dvominutnog Volkswagenovog video pregleda godine. U videu stoji naznaka da je riječ o vozilu gotovo u proizvodnoj inačici.

Bit će to, dakle, modernizirani Golf osme generacije, vjerojatno blago redizajniran, koji će služiti kao prijelazni model dok se ne pojavi deveta (vjerojatno potpuno električna) generacija. Ona je, pak, najavljena za 2028. godinu.

Budućnost je Golfa, dakle, električna, no neko vrijeme bi mogle paralelno u prodaji biti i klasične i električne izvedbe, dok se tranzicija u potpunosti ne obavi – potaknuta i zakonskim propisima i željom za dekarbonizacijom poslovanja koncerna.

Kopirati
Drag cursor here to close