Kraj sezone

Verstappenu rekordna 15. pobjeda, Leclercu drugo mjesto ukupno

Leclerc je otišao samo jednom u boks, Perez dvaputa, što se pokazalo pogrešnim te je Charles u cilj ušao 1.3 sekunde ispred Pereza. Iako je Perez sustigao Leclerca, nije mu uspio doći dovoljno blizu da ga prestigne u borbi za drugo mjesto.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 20. 11. 2022. u 19:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završena je sezona u Formuli 1. Posljednja utrka je vožena u Abu Dhabiju, određenu dozu neizvjesnosti imali smo u borbi za drugu mjesto ukupnog poretka između Charlesa Leclerca i Sergia Pereza.
Na kraju je borba odlučena kroz boksove.

Vozač Ferrarija je otišao samo jednom, Sergio Perez otišao dvaput, što se pokazalo pogrešnim te je Leclerc u cilj ušao 1.3 sekunde ispred Pereza.

Iako je Perez sustigao Leclerca, nije mu uspio doći dovoljno blizu da ga prestigne u borbi za drugo mjesto na posljednjoj utrci sezone što je ujedno bila i borba za drugo mjesto u poretku vozača. Gledajući bodove na kraju, Leclerc je imao tri više (308-305).

Prvak Max Verstappen je sezonu zaključio svojom rekordnom 15. ovosezonskom pobjedom. Michael Schumacher je 2004. godine imao 13. koliko i Sebastian Vettel 2013. godine. Do sada kroz povijest niti jedan vozač nije slavio toliko puta u jednoj sezoni kao Verstappen u ovoj. Ukupno gledajući danas u Abu Dhabiju, nije vodio u samo jednom krugu.

Od ostalih dešavanja na stazi, već u početku je Hamilton napao Sainza u šestom zavoju prvoga kruga, ali je presjekao šikanu koju čine zavoji 6 i 7 i nije vratio poziciju sve do naredbe iz boksa u četvrtom krugu. Ali Hamilton već u idućem krugu prestiže Sainza nakon druge DRS zone i zauzima četvrto mjesto.Verstappen je izgradio skoro tri sekunde ispred Pereza nakon deset krugova dok su Leclerc i Sainz pratili Meksikanca na sličnoj udaljenosti na trećem i četvrtom mjestu ispred dva vozača Mercedesa.

Hamilton je usporio nekoliko krugova prije kraja zbog problema s hidraulikom, polako došao do boksa i odustao, prvi puta ove sezone da je Mercedes odustao zbog tehničkih problema.Peti je završio George Russell koji je utrci odradio kaznu od pet sekundi zbog nesigurnog izlaska iz boksa u putanju Landa Norrisa, no ni bez odustajanja Hamiltona Mercedes ne bi bio u prilici da prestigne Ferrari za drugo mjesto u konstruktorskom poretku.

U ostatku poretka su bili Ocon, Stroll, Ricciardo i Vettel koji se na kraju oprostio od svijeta Formule 1 jednim osvojenim bodom danas, iako je posebno u prvom dijelu utrke radio dobar posao na stazi.

Kopirati
Drag cursor here to close