Uzbudljivo na stazi Suzuka

Verstappen uzeo pole za jednu stotinku ispred Leclerca

Čak je u jednom trenutku Nizozemac završio pod istragom sudaca nakon što je izgubio kontrolu nad bolidom uoči posljednje šikane u trećem sektoru. Max je vozio veoma sporo i skoro je sa sobom pokupio Landa Norrisa u McLarenu...
Sport / Ostali sportovi | 08. 10. 2022. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Puno toga se promijenilo u Formuli 1 posljednjih godina, novi vlasnici, nove staze, nova pravila, ali je Suzuka još uvijek, tu, staza na kojoj su se vozile neke od najvećih utrka ikada.

I današnje kvalifikacije su bile izuzetno zanimljive. Na kraju je Max Verstappen završio na poleu sa samo jednom stotinkom prednosti u odnosu na drugoplasiranog Charlesa Leclerca, a treći sa samo pet stotinki bio Carlos Sainz.

U centru pažnje svakako su bili bolidi Mercedesa, jer su bili na medium gumama, za razliku od većine ostalih, ali im se taj rizik isplatio u prvom dijelu kvalifikacija. U finišu prve sesije vratili su se Hamilton i Russell na soft gume, ali opet nisu mogli ništa napraviti, Lewis je bio osmi, Russell šesti. Latifi, Stroll, Magnussen, Gasly, Albon su bili vozači koji nisu dohvatili drugi krug kvalifikacija za razliku od recimo Zhoua i Micka Schumachera.

U drugom dijelu kvalifikacija nije se puno toga promijenilo. Na početku su najbrži vozači Ferrarija, a onda na vrh poretka ponovno izbija Verstappen s krugom koji je skoro desetinku brži od Sainzovog. U jednom trenutku prvih devet vozača je bilo raspoređeno u manje od četiri desetinke zaostatka, dok je Sergio Perez uspio odvoziti najbolji krug računajući i slobodne treninge, Meksikanac se spustio ispod 1:30.

Schumacher, Zhou nisu uspjeli popraviti svoja vremena, pa su kvalifikacije bile završene za njih, a njima su se pridružili Tsunoda, Bottas i Ricciardo.

Vrijeme koje će postaviti Verstappen u svom prvom pokušaju, u Q3, 1:29.304 je definitivno bilo prebrzo za ostale vozače. Čak je u jednom trenutku Nizozemac završio pod istragom sudaca nakon što je izgubio kontrolu nad bolidom uoči posljednje šikane u trećem sektoru. Max je vozio veoma sporo i skoro je sa sobom pokupio Landa Norrisa u McLarenu, ali ni to nije pomoglo njegovim suparnicima.

Vozači Ferrarija su popravljali svoja vremena, ali s prvog mjesta nisu pomakli Verstappena. Perez je četvrti, dok su Ocon, Hamilton, Alonso, Russell, Vettel i Norris popunili poredak do deseto mjesta. Današnji pole position je peti ove sezone za Verstappena, ukupno 18. u karijeri.

Kopirati
Drag cursor here to close