Pripremali teroristički napad

U Njemačkoj uhićena sirijska braća, sumnjiči ih se za planiranje terorističkih napada

Stariji brat je preko Ebaya pokušavao nabaviti materijal za sklapanje eksplozivne naprave
Vijesti / Terorizam | 25. 04. 2023. u 16:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka policija u utorak je u Hamburgu i Kemptenu uhitila dvojicu Sirijaca zbog sumnje u planiranje terorističkih napada s islamističkom pozadinom.

"Dvojica uhićenih se sumnjiče da su zajednički pripremali napad s radikalno islamističkom i džihadističkom pozadinom, koji bi izveli uz pomoć eksplozivnog pojasa", stoji u priopćenju Državnog odvjetništva u Hamburgu, prenosi Telegram.hr.

Kod dvojice osumnjičenih Sirijaca radi se o braći, od kojih je 28-godišnjak živio u Hamburgu, na sjeveru zemlje, a njegov, četiri godine mlađi brat, u južnonjemačkom gradu Kemptenu. Glavni okrivljeni, koji je uhićen u Hamburgu, proteklih je nekoliko tjedana preko platforme Ebay pokušavao nabaviti materijal za sklapanje eksplozivne naprave. Vlasti nisu objavile jesu li potencijalni napadači već odredili cilj napada.

Senator (ministar) unutarnjih poslova grada-savezne pokrajine Hamburg Andy Grote pohvalio je rad policije i istražnih organa u sprječavanju terorističkog napada. "Ovaj slučaj iznova pokazuje da naši sigurnosni organi i dalje moraju biti oprezni kako bi nas zaštitili od ekstremističkih napada", izjavio je Grote.

4 ozlijeđene osobe

Državno odvjetništvo u Duisburgu u utorak je priopćilo kako provodi istragu o tome je li kod napada nožem, izvedenom prošlog tjedna u teretani u tom gradu, također riječ o terorističkom napadu. U napadu su četiri osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže.

U međuvremenu su kod Sirijca osumnjičenog za taj napad pronađeni materijali s islamističkim sadržajem. Njemačka je posljednjih godina više puta bila metom terorističkih napada s islamističkom pozadinom. Godine 2016. islamist iz Magreba se zaletio kamionom u božićni sajam u Berlinu pri čemu je smrtno stradalo 12 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close