Ratovanje u Siriji

Suđenje Adnanu Ćatiću: Prošao obuke i postao snajperist

Prema optužnici, Ćatić je 1. srpnja 2013. s aerodroma u Sarajevu napustio BiH i otišao u Tursku, a zatim ilegalno prešao na teritoriju Sirije.
Vijesti / Terorizam | 11. 03. 2024. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Adnanu Ćatiću za organiziranje terorističke grupe i sudjelovanje na stranom ratištu.

Tužiteljica Merisa Nurkić je pročitala optužnicu u kojoj se navodi da je Ćatić tijekom 2013. stvorio plan s ciljem odlaska na ratište u Siriju i pridruživanje terorističkoj organizaciji "Džabrat Al Nusra", koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda proglasilo terorističkom organizacijom.

Prema optužnici, Ćatić je 1. srpnja 2013. s aerodroma u Sarajevu napustio BiH i otišao u Tursku, a zatim ilegalno prešao na teritoriju Sirije, piše Detektor.ba

Pročitajte još

On se, kako se navodi, priključio terorističkoj organizaciji "Džabrat Al Nusra", čiji pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama – i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem taoca – i drugim radnjama namjeravaju da prisile legitimne vlasti ove države na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

Kako je navela tužiteljica Nurkić, optuženi Ćatić je postao pripadnik organizacije u kojoj je prošao vojne obuke te postao snajperist ove terorističke grupe i sudjelovao u borbama protiv legalne vojske Sirije, gdje se zadržao sve do kraja 2021.

Ona je tijekom iznošenja uvodne riječi kazala da će Tužiteljstvo dokazivati krivicu optuženog saslušanjem sedam svjedoka te iznošenjem materijalnih dokaza.

Foto: Sud BiH / Suđenje Adnanu Ćatiću

Tužiteljstvo je predložilo i ponovno produženje ranije određenog pritvora Ćatiću, dok je Obrana predložila određivanje kućnog pritvora, čemu se Tužiteljstvo usprotivilo.

Saslušanje prvih svjedoka je planirano za 25. ožujak.

Kopirati
Drag cursor here to close