Šupljak

''Napad'' u Turskoj je lažna vijest

Nakon upozorenja portala Raskrinkavanje, izmijenjen je sadržaj vijesti i pojašnjena stvarna situacija.
Vijesti / Terorizam | 15. 11. 2022. u 22:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je objavljeno da je ''samo dva dana nakon terorističkog napada u Turskoj došlo je do novog napada te da to javljaju turski mediji'' ispostavilo se da je riječ o lažnoj vijesti.

Naime, portal Raskrinkavanje objavio je kako je Turska radio-televizija TRT na svojoj digitalnoj platformi TRT Balkan objavila članak u kome se navodi da su mediji iz regiona plasirali lažnu vijest o novom terorističkom napadu u Istanbulu. Kako se navodi u ovom članku, u Istanbulu je u noći 15.11.2022. došlo do požara na automobilu tijekom vožnje. Požar je ubrzo zahvatio još nekoliko automobila.  

Lažna vijest je uklonjena a radilo se o navodima da je u istanbulskoj ulici Istiklal poginulo šest osoba, a destine ih ozlijeđeno u eksploziji 13.11.2022. godine. Prema medijskim izvještajima, 46 osoba uhićeno je zbog sumnji da su sudjelovale u organizaciji napada, kojeg su turski dužnosnici okarakterizirali terorističkim.

U članku se navodilo, uz pozivanje na turske medije, da je novi napad počinjen dva dana nakon terorističkog napada u Istanbulu.

Nakon upozorenja portala Raskrinkavanje, izmijenjen je sadržaj vijesti i pojašnjena stvarna situacija.

Većina medija je u člancima o “novom napadu” preuzimala tweet profila @LWNChannel, objavljen 15.11.2022. TRT Balkan u svojoj analizi navodi da je ovaj profil registriran u studenom ove godine i da je imao nešto više od 30 pratitelja kad je analiza objavljena.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close