Crna ruka

Na današnji dan ubijeni srpski kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga

Kraljica Draga bila je jedan od uzroka Aleksandrove nepopularnosti. Naime, kralj je na visoke položaje imenovao njenu braću. Drugi uzrok bila je Aleksandrova politika koja se oslanjala na suradnju s Austro-Ugarskom, umjesto s Rusijom.
Vijesti / Terorizam | 11. 06. 2023. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Digitalna NBS / kralj Aleksandar Obrenović s kraljicom Dragom Mašin

Na današnji dan prije 120 godina, 11. lipnja 1903. došlo je u Srbiji do krvavog puča u kojem je ubijen kralj Aleksandar Obrenović, zajedno sa suprugom kraljicom Dragom Mašin.

Ubijeni su i premijer Dimitrije Cincar-Marković i ministar obrane Milovan Pavlović, kao i dvojica kraljičine braće iz poznate obitelji Lunjevica.

Kraljica Draga bila je jedan od uzroka Aleksandrove nepopularnosti. Naime, kralj je na visoke položaje imenovao njenu braću, a nagađalo se da će Aleksandar, budući da nisu imali djece, imenovati njenog brata Lunjevicu za nasljednika prijestolja.

Drugi uzrok bila je Aleksandrova politika koja se oslanjala na suradnju s Austro-Ugarskom, umjesto na tradicionalnog pravoslavnog savezništva s Ruskim Carstvom.

Puč protiv kralja organizirao je kapetan Dragutin Dimitrijević Apis, vođa kasnije zloglasne organizacije Ujedinjenje ili smrt, poznate i kao Crna ruka.

Video: TV kalendar 11.06.2019. (SRB: ubijen Aleksandar Obrenović)

Tog dana u sitnim jutarnjim satimanaoružani urotnici provalili su u kraljevski dvorte dinamitom raznijeli vrata kraljeve sobe. Međutim, iznenadili su se kad su vidjeli da je soba prazna. Tek detaljnim pretraživanjem dvora pronašli su kralja i kraljicu koji su se skrivali u jednom tajnom prolazu, obučeni u svilene košulje za spavanje.

Pucali su u njih potrošivši sve metke iz revolvera,a zatim su ih krvnički sasjekli sabljama. Mrtva tijelakraljevskog para bacili su kroz prozor u dvorište, na gnojište. Bio je to kraj dinastije Obrenovića.

Novim srpskim kraljem postao je Petar Karađorđević, koji je kao vladar bio omiljen u narodu, ali je ostao vječiti dužnik Apisu koji mu je omogućio dolazak na prijestolje i to je u budućnosti obilato iskorištavao.

Saveznički odnosi s Austro-Ugarskom su prestali, a Srbija se ponovo vezala uz Rusiju i Francusku. (Izvor: Povijest.hr)

Kraću biografiju srpskog kralja Aleksandra Obrenovića možete pročitati OVDJE

Kopirati
Drag cursor here to close