Podignuta optužnica

BiH: S 15 godina otišao u Siriju i pristupio terorističkoj organizaciji

Vuković je 16. lipnja 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca, otputovao avionom u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije
Vijesti / Terorizam | 13. 01. 2021. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jahje Vukovića, zvanog „Abdulaziz“, koji se tereti da je tijekom šest godina, s drugim osobama, boravio na području Sirije, gdje je sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga „Džebatul Nusra front“.

Kako je priopćeno, Vuković se tereti da je od 2014. do 2020. godine, boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama terorističke organizacije “Al Nusra Front” koja je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom.

Prema optužnici, Vuković je 16. lipnja 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca, otputovao avionom u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namjerom da se priključi terorističkim skupinama koje djeluju na tom području.

„Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije ‘Džebatul Nusra front’ (‘Al Nusra Front’) i terorističkim skupinama koje djeluju na području Sirije a koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem taoca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima“, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi na navedenom području boravio zajedno sa drugim osobama iz BiH, koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, te pod imenom „Abdulaziz“ sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga „Džebatul Nusra front“.

Optuženi je na području Sirije, prema priopćenju Tužiteljstva, boravio sve do sloma i poraza struktura takozvanog ”ISIL”-a nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, uhićen i u listopadu 2020. godine izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Trenutno se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe.

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i svjedoka sa mjerama zaštite te prilaganjem materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close