Neugodna scena

Zrakoplov se morao vratiti jer prvi časnik nije prošao završni test

Dvojica pilota u jednom trenutku postali su svjesni "pogreške u rasporedu".
Vijesti / Svijet | 06. 05. 2022. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zrakoplov tvrtke Virgin Atlantic u ponedjeljak je poletio prema New Yorku, no nakon što je 40 minuta bio u zraku, morao se vratiti na engleski Heathrow - pokazalo se, naime, da prvi časnik nije završio svoj posljednji test letenja.

Kako prenosi BBC, dvojica pilota u jednom trenutku postali su svjesni "pogreške u rasporedu" i Let VS3, koji je stigao do Irske, morao je biti vraćen na Heathrow, priopćila je zrakoplovna kompanija. Dodaju i kako je vrlo brzo pronađena zamjena za prvog časnika pa je isti zrakoplov ponovno poletio za New York.

Virgin Atlantic tvrdi kako sigurnost putnika nije bila ugrožena, a za prvog časnika kažu kako se njihovoj kompaniji pridružio 2017. godine.

''Bio je u potpunosti kvalificiran prema propisima o zrakoplovstvu Ujedinjenog Kraljevstva, ali nije prošao let završne procjene koji je dio internih zahtjeva zrakoplovne tvrtke'', objasnili su u priopćenju.

Kontrolu nad zrakoplovom obično obavljaju prvi časnik i kapetan, ali potonji snosi konačnu odgovornost za ono što se događa na letu.

''Kvalificirani prvi časnik, koji je letio uz iskusnog kapetana, zamijenjen je novim pilotom kako bi se osigurala potpuna usklađenost s protokolima obuke Virgin Atlantica, koji premašuju industrijske standarde. Ispričavamo se putnicima zbog neugodnosti. Zbog promjene posade na odredište su stigli dva sata i 40 minuta kasnije od planiranoga'', izjavila je glasnogovornica Virgin Atlantica.

Glasnogovornik Uprave za civilno zrakoplovstvo (CAA) potvrdio je kako su oba pilota licencirana i kvalificirana za let.

Kopirati
Drag cursor here to close