Rat u Siriji

Značajna pobjeda uz velike gubitke: Razbijena opsada sirijske vojske

Vijesti / Svijet | 08. 08. 2016. u 09:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon žestokih desetodnevnih borbi, pobunjenici su nanijeli najveći udarac sirijskoj vojsci (SAA) od početka bitke za Aleppo 2012. godine i rata u Siriji.

Fanatičnim napadima preko 9.000 boraca (spominju se i druge brojke od 5 do 10 tisuća) probijen je obruč oko istočnog Aleppa u kojemu su se već mjesec dana nalazili okruženi pobunjenici. Napadnuti prostor je s druge strane branilo oko 1.000 SAA vojnika.

Nakon ovoga situacija se dramatično promijenila. Zapadni Allep, u kojemu se nalaze pristaše režima Bašara al-Asada, sada se našao u okruženju. Hrana je četverostruko poskupjela, a počela je i potpuna mobilizacija stanovništva. Istočni je Alepp sličnu situaciju prošao prije mjesec dana kada je SAA vojska oko njih zatvorila obruč na sjeveru.


Video u kojemu se vide pobunjenici kako uz podršku tenka napadaju opkoljene SAA vojnike u zgradi Artiljerijske škole

Zadnje promjene na terenu su značajne i u psihološkom smislu za obje strane. Posebno je zastrašujuća taktika koju su koristili pobunjenici (njihov naziv je sada Jaish al-Fatah). U proboj linija prvo kreću vozači samoubojice u oklopljenim auto-bombama, a nakon njih tenkovi i oklopna vozila koje prati pješadija.

Video prikazuje napad vozača samoubojice u ofanzivi na Ramouseh kvart u Aleppu

U prvoj fazi probijanja obruča korišten je veliki broj samoubojica koji su prouzročili najviše štete SAA i koji su doprinijeli raspadu sustava obrane. Ova taktika je inače postala uobičajena tijekom čitavog rata u Siriji, ali u ovom proboju se pokazala najefikasnijom i korištena je u velikom broju.

Borbe i dalje traju, a situacija je promjenjiva iz sata u sat. Nesumnjivo kako strahoviti okršaji probijanjem obruča nisu prestali. Obje strane na ovaj prostor dovlače nove snage i nastavljaju borbe. Grčeviti okršaji se vode za svaku zgradu, za svaku ulicu, veliki je broj mrtvih i ranjenih … Na obje strane ratuje veliki broj stranih boraca iz drugih zemalja. Sirija je još daleko od mira.

Druga strana je nemilice pucala iz svega raspoloživog artiljerijskog oružja, ali kako je zakazao sustav dojave i koordinacije, artiljerijska paljbe je bila manje učinkovita od željenog. Obruč je probijen unatoč velikim gubicima napadača.

Manju ulogu je imalo i rusko zrakoplovstvo koje je s velikih visina bombardiralo pozadinu napadača i njihove linije opskrbe. Izostala je veća podrška ruskog zrakoplovstva u bliskoj borbi i na prvim linijama napada.

Prema nekim objašnjenjima, razlog tomu je strah Rusa da pobunjenici imaju prijenosne zemlja-zrak rakete kojima bi mogli oboriti njihove napadačke helikoptere kao što su prije nekoliko dana oborili jedan njihov transportni helikopter 40-tak kilometara južno od Aleppa.

Odmah su uslijedile i promjene u Sirijskoj vojsci. Dosadašnji general General Adeeb Mohammed koji je bio zadužen za situaciju na ovome bojištu, hitno je smijenjen, a na njegovo mjesto je postavljen general Ziad Saleh. Koliko će to imati učinka na dosta poljuljani moral SAA ostaje za vidjeti.

Inače, Internet je prepun informacija, poluinformacija, dezinformacija i raznorazne propagande koja je prisutna od početka samog rata. Posljednjih dana je doživjela kulminaciju, a rat se s prašnjavih nizina Aleppa prenio i u virtualni prostor. Tako se moglo pročitati kako uskoro kreće četvrta faza operacije, a to je zauzimanje čitavog Aleppa. S druge strane, možemo pročitati kako je čitava operacija počela kako bi se iz okruženog istočnog Aleppa izvukli operativci CIA-e koji su tamo zaglavili prije mjesec dana. Navodno neki su zapovjednici Sirijske vojske ljuti na Ruse koji im nisu pružili više pomoći u zrakoplovnim napadima i to pripisuju novom dogovoru Rusije i Turske.

Jedni vjeruju kako je ovo taktičko povlačenje SAA, drugi pišu kako Hezbolah šalje pojačanja na ovo bojište, treći stavljaju fotografije konvoja s hranom kako kreće u istočni Aleppo … Jedno je sigurno. Sirijska vojska je pretrpala značajan vojni poraz koji se na psihološkoj razini ne može ničim umanjiti. Na snimkama se vide i velike količine zaplijenjene vojne opreme jer su se borbe vodile, između ostalog, na području kompleksa zrakoplovne i artiljerijske akademije.

Video susreta pobunjenika koji su probili obruč i opkoljenih suboraca

Osim toga, iza SAA ostao je veliki broj oružja i streljiva koje su koristili u trenutnom sukobu. Na snimkama se mogu vidjeti i zarobljeni SAA vojnici, kao i izuzetno rijetko artiljerijsko oruđe S-23 od 180 mm koje ispaljuje granate od 88 kg na udaljenost od 30 km, čija je operativnost upitna.

S druge strane, SAA nastoji umanjiti značaj pobjede pobunjenika činjenicom kako i dalje mogu artiljerijom pokrivati pojas od 2 kilometra koliko je trenutno širok probijeni koridor i kako će uskoro krenuti s protunapadom za vraćanje izgubljenih položaja. Što će biti, pokazat će vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close