Promjena preko noći

Život u Kabulu: Žena nema na ulicama, glazba je utihnula, a patrole su posvuda

Iako talibanski režim građanima Kabula još uvijek nije obznanio nova pravila života, neki su borci preko razglasa u jednoj džamiji poručili da žene imaju nositi burke, široke halje koje pokrivaju cijelo tijelo ili hidžabe, velove koji pokrivaju kosu.
Vijesti / Svijet | 17. 08. 2021. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak se na ulicama glavnog grada Afganistana Kabula nije mogla vidjeti praktički nijedna žena.

Ostale su kod kuće jer su se bojale da će ih vojnici lojalni talibanskom režimu, kojemu je to bio prvi dan na čelu države, pretući jer se nisu pokrile ili zato što su iz doma izašle bez muške pratnje, piše The Guardian, prenosi Jutarnji.

Foto:AFP / Prizori iz Kabula

''Na ulicama nisam vidio nijednu ženu kako hoda. Bilo ih je u automobilima. Na licima su nosile maske, a kosa im se nije vidjela'', rekao je 24-godišnji Hayat nakon šetnje gradom. Htio je, kaže, vidjeti kako izgleda grad.

''Jedina pozitivna stvar je da nema prometa. Međutim, nisam se osjećao sigurno i stalno sam mislio da će me svakog treba upucati'' dodao je Hayat.

Iako talibanski režim građanima Kabula još uvijek nije obznanio nova pravila života, neki su borci preko razglasa u jednoj džamiji u zapadnom dijelu grada poručili da žene imaju nositi burke, široke halje koje pokrivaju cijelo tijelo (izuzev mrežice kod očiju), ili hidžabe, velove koji pokrivaju kosu, glavu i prsa.

Foto:AFP / Prizori iz Kabula

U drugim dijelovima grada stroga su se pravila ponašanja već počela provoditi.

Jedna starija žena koja je otišla po namirnice u trgovine rekla je da je vidjela naoružane muškarce kako guraju i kući šalju žene koje nisu bile pokrivene. Rekla je i da je vidjela kako isti odvlače mlade žene. Većina žena jednostavno je ostala kod kuće.

Mnoge žiteljice Kabula ne posjeduju burke pa ih sada pokušavaju nabaviti.

''Burka je za mene oduvijek bila simbol ropstva. Vi ste poput ptice u kavezu. Nisam mislila da ću je ikada morati nositi. Mislim da ću je sada morati nositi kako bi si spasila život'', rekla je za The Guardian Negin.

''Nemam (burku), ne znam gdje da je kupim, no mnoge je moje prijateljice traže. Žene kupuju burke jer one spašavaju živote. Uklanjaju prijetnje'', dodala je druga žena.

Religijski program bez reklama

Reporter BBC-ja javlja da su ulice Kabula utihnule te da je u centru grada mirno. Ne može se čuti glazba, čak ni u hotelima koji su je gotovo uvijek puštali u svojim foajeima.

Neki žitelji Kabula čak i pozdravljaju talibane, prenose im lijepe želje. Sreća na licima talibana također je vidljiva. Iz BBC-ja kažu da su prema njihovim novinarima bili prijateljski raspoloženi.

Dolazak talibana na vlast promijenio je i televizijski program. Vijesti i sapunice iz Indije i Turske zamijenile su religiozne emisije koje su se emitirale bez da su prekidane reklamama.

Foto:AFP / Prizori iz Kabula

Nije pošteđena ni vodeća televizijska postaja u zemlji Tolo, kanal koji je među Afganistancima bio popularan jer je emitirao popularne emisije poput "Zvijezde Afganistana", pjevačkog natjecanja nalik onima koja se priređuju diljem svijeta.

Jamstvo sigurnosti

Talibanski su borci ponedjeljak proveli tako što su zaposlenicima zaštitarskih tvrtki oduzimali oružje, patrolirali u automobilima koje su oteli policiji i slavili pred napuštenom američkom ambasadom.

BBC piše da su kontrolne točke postavljene diljem grada te da se svi automobili revno pretražuju. Čak i oni koje voze talibani. Talibanski su borci novinarima BBC-ja rekli da to rade kako bi osigurali da se lopovi i drugi nitkovi nisu slučajno preobukli u talibane.

Unatoč tome što su talibani ljudima rekli da se vrate na posao i svakodnevnim obavezama, većina je tvrtka zatvorena.

Manji broj pekarnica, trgovina sa živežnim namirnicama i restorana ipak je otvorio svoja vrata kako bi se žitelji Kabula mogli prehraniti.

Vođe talibanskog režima posjetili su nacionalnu tvrtku za distribuciju električne energije i bolnice, gdje su ženama koje u njima rade rekli da ostanu na svojim radnim mjestima. Pozvali su i ministra zdravstva Waheeda Majrooha, jednog od članova vlade koji nije napustio zemlju, da ostane na svojoj dužnosti.

Majrooh je na svome Facebook profilu napisao da će ostati ministar.

Foto:AFP / Prizori iz Kabula

Bivši predsjednik Afganistana Hamid Karzai i čelnik Nacionalnog vijeća za pomirbu Afganistana Abdullah Abdullah u zajedničkom su videu konstatirali da rade na mirnoj tranziciji vlasti.

Glasnogovornik talibana Suhail Shaheen pozvao je Afganistance da ostanu u zemlji i pomognu ponovno je izgraditi.

''Naša ih zemlja treba. Ovo je njihova zemlja, zemlja svih Afganistanca'', rekao je te dodao da su talibani obećali da im životi nisu ugroženi.

Foto:AFP / Prizori iz Kabula

''Jamčimo da njihovi životi, imovina i čast nisu ugroženi'', dodao je Shaheen.

Prisilni brakovi i strah od ubojstva

Njihovim obećanjima mnogi ne vjeruju, pogotovo ne nakon što su tijekom proteklih tjedana nemilosrdno ubili pripadnike afganistanske vojske i druge pojedince koji su im se suprotstavili te počinili druge strahote.

Foto:AFP / Prizori iz Kabula

Iz nekih regija Afganistana stižu izvještaji da su talibanski borci nakon preuzimanja vlasti žene prisiljavali na brak.

Novinari koji žive i rade u Kabulu rekli su za The Guardian da su ih talibani već posjetili i pretresli im domove.

''Nitko novinarkama u Afganistanu ne daje podršku. Bojimo se da će nas talibani ubiti ako nas pronađu'', rekla je jedna novinarka koja se trenutno skriva.

Foto:AFP / Prizori iz Kabula

''Čak i ako nas ostave na životu, neće nam dopustiti da se vratimo na posao, što će za mene biti veliki financijski izazov jer sam žena koja živi sama'', dodala je novinarka.

Kopirati
Drag cursor here to close