Ukrajinska kriza

Drugi dan napada na Ukrajinu: Borbe se nastavljaju, Rusi krenuli na Kijev

U televizijskom govoru Zelenskij je izjavio da su ruski udari bili usmjereni i na vojne i na civilne ciljeve.
Vijesti / Svijet | 25. 02. 2022. u 07:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je Rusija nastavila s raketnim napadima u petak, u četiri sata ujutro, ali i da su ruske trupe zaustavljene u napredovanju u većini pravaca, objavio je Reuters.

U televizijskom govoru Zelenskij je izjavio da su ruski udari bili usmjereni i na vojne i na civilne ciljeve.

U četiri sata ujutro sirene su se oglasile i u ukrajinskom gradu Lavovu.

BBC je prenio vijest ukrajinskih internetskih novina ''Ukrayinska Pravda'' koje su izvijestile da su ukrajinske vojne snage uništile most u blizini Ivankiva na periferiji Kijeva, kako bi spriječile ruske tenkove da napreduju dalje u grad.

Američko veleposlanstvo u Kijevu istovremeno je pozvalo sve američke građane u Ukrajini da hitno napuste tu državu i to bilo kojom vrstom prijevoza.

Očekuje se žestoki tenkovski udar na Kijev

Ukrajina očekuje ruski tenkovski napad na svoj glavni grad Kijev kasnije tijekom dana, što bi mogao postati najteži dan u ratu, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

Anton Heraščenko rekao je da su branitelji Kijeva spremni te da imaju dosta protutenkovskih projektila koje su isporučili strani saveznici.

Zamjenik ukrajinskog ministra obrane također se složio s ocjenom da bi ruske snage danas mogle ući u područja nedaleko od Kijeva.

Dodao je da postrojbe ukrajinske vojske brane položaje na četiri bojišnice unatoč brojčano nadmoćnijem neprijatelju.

Ukrajinski vojni dužnosnik također je rekao da su ukrajinske snage uspjele odbiti ruske trupe u blizini Černihiva.

To se poklapa s izvješćem ukrajinskog ministarstva obrane u kojem je ranije rečeno da su zračno-desantne postrojbe digle u zrak most preko rijeke Teteriv u Ivankivu, koji se nalazi oko 50 km sjeverno od Kijeva, u pokušaju da spriječe napredovanje ruske vojske prema glavnom gradu.

Ministarstvo je priopćilo da je rusko napredovanje zaustavljeno.

Nove eksplozije u Kijevu

CNN je objavio da su se oko 5.40 sati čule još najmanje tri eksplozije u Kijevu.

Pretpostavlja se da su odjeknule na jugozapadnom dijelu grada. Nešto više od sat vremena prije toga savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je putem twittera da je započeo napad na Kijev.

Geraščenko je napisao da se se Kijev napada krstarećim ili balističkim projektilima. “Upravo sam čuo dvije snažne eksplozije”, objavio je Geraščenko.

Objavljeno je i kako su ukrajinske snage srušile neprijateljski zrakoplov iznad Kijeva u ranim jutarnjim satima u petak, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je. Mediji su kasnije objavili i kako u Kijevu gori na više mjesta.

Granična policija pogođena raketom, u Kijevu srušen zrakoplov

Granična postaja u ukrajinskoj regiji Zaporožje pogođena je reketom, a pritom je bilo i ljudskih žrtava, objavio je Reuters.

Uz ubijene graničare ima i nekoliko ranjenih. Ta regija, navodi se, nema kopnenu granicu s Rusijom,  ali se nalazi na obali Azovskog mora. Napad se dogodio u 4.25 sati po lokalnom vremenu.

Istovremeno je objavljeno i kako su ukrajinske snage srušile neprijateljski zrakoplov iznad Kijeva u ranim jutarnjim satima u petak, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je. Stambena zgrada navodno ima devet katova. To je za Reuters izjavio savjetnik ministra unutarnjih poslova Anton Herashchenko.

Dužnosnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je da se zrakoplov srušio u kijevskoj četvrti Darnytskyi.

Kopirati
Drag cursor here to close