Zelenskij pozvao članice Arapske lige da podrže njegov mirovni plan

Zelenskij je u Džedu stigao zrakoplovom francuske vlade i ovo je njegov prvi posjet Saudijskoj Arabiji u svojstvu predsjednika države.
Vijesti / Svijet | 19. 05. 2023. u 17:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je na samitu Arapske lige (AL) pozvao zemlje sudionice da podrže njegovu mirovnu inicijativu za okončanje ruskog rata u Ukrajini, prenosi Hina.

Zelenskij je u Džedu stigao zrakoplovom francuske vlade i ovo je njegov prvi posjet Saudijskoj Arabiji u svojstvu predsjednika države. 

Mirovni plan od 10 točaka

U obraćanju je rekao da će svaki izaslanik primiti tekst mirovnog plana od 10 točaka te ih pozvao da surađuju s Ukrajinom direktno, bez posrednika.

"Pozivam sve vas koji cijenite mir da se pridružite implementaciji ove mirovne formule i tako doprinesete smanjenju neprijateljstva, ratova, patnje i zla. Rusija je slaba, pobijedili smo je kada je imala više oružja u svojim rukama. Njezina agresivnost ne dolazi iz snage veći iz shvaćanja da je vrijeme carstava prošlo", rekao je Zelenskij.

Kao dobar primjer mirovne formule od koje i drugi mogu imati koristi, uključujući zemlje Arapske lige, naveo je Crnomorsku inicijativu za žitarice koja je Ukrajini, važnom izvozniku žitarica, omogućila da nastavak izvoza na globalnoj razini.

Izvoz ukrajinskog žita

Crnomorski sporazum o izvozu ukrajinskog žita produljen je u srijedu za još dva mjeseca, uz pomoć UN-a i Turske.

UN i Turska bili su posrednici i prilikom sklapanja prvog sporazuma o izvozu žita na 120 dana u srpnju prošle godine kako bi pomogli u rješavanju globalne prehrambene krize koja je pogoršana invazijom Moskve na Ukrajinu.

Povlačenje ruskih trupa

Osim točke o sigurnosti hrane, mirovni plan ukrajinskog predsjednika uključuje i povlačenje svih ruskih trupa s ukrajinskog teritorija, oslobađanje svih ukrajinskih ratnih zarobljenika te "radijacijsku sigurnost " u okupiranoj nuklearnoj elektrani.

Zelenskij je zahvalio Saudijskoj Arabiji na pomoći u oslobađanju nekih ratnih zarobljenika i pozvao na zaštitu ukrajinske muslimanske manjine - krimskih Tatara.

Posredovanje između Ukrajine i Rusije

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman izrazio je spremnost da posreduje između Rusije i Ukrajine.

Zelenskij će nakon samita Arapske lige otputovati na samit G7 u Hirošimi.

Arapska liga je organizacija koju čine 22 države, a ove godine će sastanku prisustvovati i sirijski predsjednik Bašar al Aasad, prvi put nakon više od desetljeća izolacije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close