Predsjednik Ukrajine optimističan

Zelenskij: Poljska će oformiti koaliciju koja će Ukrajini isporučiti zrakoplove

Varšava je blizak suradnik Kijeva te je kao dio koalicije sila pomogla u okupljanju podrške na Zapadu kako bi se Ukrajinu opskrbilo borbenim tenkovima.
Vijesti / Svijet | 06. 04. 2023. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je tijekom posjeta Varšavi u srijedu da će Poljska pomoći u osnivanju koalicije zapadnih snaga koje će dostaviti ratne zrakoplove Ukrajini, kao što je učinjeno s borbenim tenkovima ranije ove godine.

Ukrajina, koja se nada da će pokrenuti protuofenzivu u nadolazećim tjednima ili mjesecima, želi osigurati napredne borbene zrakoplove poput američkih F-16 sa Zapada kako bi se oduprla ruskim okupatorima i obranila od zračnih napada, javlja Hina.

Varšava je blizak suradnik Kijeva te je kao dio koalicije sila pomogla u okupljanju podrške na Zapadu kako bi se Ukrajinu opskrbilo borbenim tenkovima.

Koalicija za tenkove

"Kao što se vaše vodstvo dokazalo u koaliciji za tenkove, vjerujem da će se manifestirati i u koaliciji za zrakoplove", rekao je Zelenskij u govoru na trgu u Varšavi.

Ukrajinski čelnik rekao je da Rusija neće poraziti Europu dok Ukrajina i Poljska djeluju zajedno. "Poljska s vama, rame uz rame, uspostavit ćemo slobodu u Europi zauvijek, tiranija će izgubiti u povijesti kad izgubi u Ukrajini", rekao je.

Upozorio je na opasnost smanjivanja solidarnosti za Ukrajinu i rekao da se treba dostaviti artiljerija i tenkovi kad to borbe na bojišnicama zahtijevaju. "Jer ovo je borba za slobodu i nemoguće je djelomično pobijediti", rekao je.

Tijekom posjeta Zelenskija Varšava je najavila da će Kijevu poslati još 10 borbenih zrakoplova MiG povrh četiri ranije isporučena. Poljski predsjednik Duda rekao je da Varšava također radi na osiguranju dodatnih sigurnosnih jamstava za Ukrajinu na summitu NATO-a koji će se održati u glavnom gradu Litve Vilniusu u srpnju.

"To će ojačati vojni potencijal Ukrajine", rekao je Duda na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskijem.

Zelenskij je rekao da se ukrajinske trupe još uvijek bore za grad Bahmut na istoku zemlje, ali da bi se mogle povući ako riskiraju da budu odsječene. Naglasio je da su se ukrajinske trupe suočile s doista teškom situacijom u Bahmutu i da će Kijev donijeti "odgovarajuće" odluke da ih zaštiti. Rekao je da su ukrajinske snage u Bahmutu uspijevale napredovati samo da bi bile vraćene, ali da su ostale unutar grada.

Zelenskij: Mi smo u Bahmutu

"Mi smo u Bahmutu i neprijatelj ga ne kontrolira", rekao je Zelenskij.

Bitka za Bahmut, u ukrajinskoj pokrajini Donjeck koja je većim dijelom pod ruskom okupacijom, pokazala se kao jedna od najkrvavijih i najdužih bitaka ruske invazije, koja sada traje 14. mjesec. Snage Kijeva izdržale su ruske napade uz teške gubitke s obje strane, a grad, rudarsko i prometno središte, pretvoren je u ruševine nakon mjeseci uličnih borbi i bombardiranja.

“Za mene je najvažnije da ne izgubimo naše vojnike i naravno ako dođe trenutak još žešćih napada i opasnosti da izgubimo svoje ljudstvo zbog okruženja – naravno da će odgovarajuće ispravne odluke donijeti tamošnji generali“, rekao je Zelenskij, aludirajući, kako se čini, na ideju povlačenja.

Međutim, zamjenica ministra obrane Hana Maljar rekla je kasnije tijekom dana da je situacija na fronti "potpuno pod kontrolom" unatoč opetovanim ruskim pokušajima da zauzmu Bahmut i druge gradove na istoku.

Na Telegramu je napisala da ukrajinski vojnici dnevno odbijaju desetke napada oko Bahmuta, Limana, Avdiivke i Marinke.

Reuters nije mogao provjeriti izvješća s bojnog polja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close