Emotivno

Zelenski poslao poruku ruskim majkama: "Ne šaljite svoju djecu na bojišta"

"Želim ovo još jednom reći ruskim majkama, posebno majkama ročnika. Ne šaljite svoju djecu u rat u stranu zemlju", rekao je Zelensk
Vijesti / Svijet | 12. 03. 2022. u 07:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Vlodimir Zelenski pozvao je ruske majke da ne šalju svoju djecu na bojište.

"Želim ovo još jednom reći ruskim majkama, posebno majkama ročnika. Ne šaljite svoju djecu u rat u stranu zemlju", rekao je Zelenski.

Pozvao ih je da "ne vjeruju obećanjima da će biti poslani negdje na vježbe... ili u neborbene uvjete" te da "odmah djeluju ako postoje sumnje da se njihovu djecu šalje u borbu u Ukrajinu".

Obraćanje dolazi nakon što je Rusija u srijedu prvi put priznala prisutnost ročnika u redovima svojih snaga u Ukrajini - od kojih su mnogi bili neobučeni za borbu - i objavila da je određeni broj njih zarobljen, prenosi Index.hr

Iz ukrajinskih gradova u petak je ukupno evakuirano svega 7.144 ljudi, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski u televizijskom obraćanju, što je znatno manje nego u prethodna dva dana
Zelenski je optužio Rusiju da onemogućava ljudima da napuste opkoljeni grad Mariupol te je rekao da će Ukrajina pokušati u subotu tamo isporučiti hranu i lijekove.

Gotovo 40.000 ljudi napustilo je brojne gradove kroz humanitarne koridore u četvrtak, povrh njih 35.000 koji su uspjeli proći u srijedu, objavile su ukrajinske vlasti.

Zelenski je kazao da su u petak uspjeli pobjeći stanovnici iz Černihiva, Energodara, Hostomela i Kozarovičija.

Vlasti su ranije objavile da je situacija u Mariupolu kritična dok ruske snage stežu obruč oko tog crnomorskog lučkog grada, u kojem je zbog bombardiranja i 12-dnevne blokade broj žrtava premašio 1.600.

Stanovnici Mariupola, strateški važnog grada s više od 400.000 stanovnika u mirnodopsko vrijeme, već su više od tjedan dana bez struje i vode.

"Ruska vojska ne dopušta dostavu pomoći u taj grad i kontinuirano muči naše ljude... sutra ćemo pokušati ponovno, pokušati ponovno poslati hranu, vodu i lijekove", izjavio je Zelenski.

Kopirati
Drag cursor here to close