Odlučnost

Zelenski: Pobijedit ćemo s Amerikom ili bez nje

Zelenski je to rekao na konferenciji o sigurnosti u Münchenu dan nakon što se njegova vojska povukla iz Avdijivke.
Vijesti / Svijet | 17. 02. 2024. u 12:59 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u subotu da "umjetni" nedostatak naoružanja s kojim je suočen Kijev samo jača poziciju ruskog predsjednika Vladimira Putina na bojištu.

Zelenski je to rekao na konferenciji o sigurnosti u Münchenu dan nakon što se njegova vojska povukla iz Avdijivke.

"Bila je to odluka profesionalaca da se spasi što više ukrajinskih života", rekao je Zelenski i upozorio da je taj gradić u Donbasu dokaz što se može dogoditi ostane li Ukrajina bez oružja.

"Ne pitajte Ukrajinu kad će rat završiti. Zapitajte se zašto Putin ne staje"

Zahvalivši SAD-u i Europi na dosadašnjoj pomoći, istovremeno ih je pozvao da učine više. "Nažalost, održavanje Ukrajine u stanju 'umjetnog' nedostatka oružja, posebno artiljerije i dalekometnih sposobnosti, omogućuje Putinu da se prilagodi trenutnom intenzitetu rata. To samoslabljenje demokracije s vremenom podriva našu zajedničku odlučnost", rekao je Zelenski.

Zauzimanje Avdijivke predstavlja najveću promjenu na prvim crtama otkako su moskovske trupe zauzele Bahmut u svibnju 2023.

"Ukrajina može pobijediti, a Rusija izgubiti"

Zelenski je rekao da je najvažnije što saveznici sada mogu učiniti slanje dodatnih paketa naoružanja i sustava protuzračne obrane. "Ne pitajte Ukrajinu kada će rat završiti. Zapitajte sebe zašto je Putin u stanju da ga nastavlja", rekao je Zelenski.

"Ukrajina može pobijediti, a Rusija izgubiti. Naše su sposobnosti ograničene samo brojem komada oružja, no na to ne možemo utjecati", istaknuo je nakon što se njegova zemlja 725 dana odupire ruskoj agresiji.

Ukrajina je suočena s kroničnim nedostatkom naoružanja, a američka vojna pomoć mjesecima je blokirana u Kongresu. Republikance koji blokiraju paket od 60 milijardi dolara podržava Donald Trump, koji će se na izborima u studenom najvjerojatnije sučeliti sa sadašnjim predsjednikom Joeom Bidenom, velikim zagovornikom Ukrajine.

"Mi ćemo pobijediti s Amerikom ili bez nje"

"SAD je puno učinio za nas. Kongresnici moraju razumjeti da samo zajedno možemo pobijediti Rusiju. Mi ćemo pobijediti s njima ili bez njih, mi imamo samo jednu zemlju, Ukrajinu", naglasio je ukrajinski predsjednik.

Trumpa je ponovno pozvao da dođe u Ukrajinu i upozna se sa stanjem na terenu. "Pozvao sam ga javno, ali to ovisi o njegovim željama. Ako gospodin Trump dođe, spreman sam s njim otići i na bojište", rekao je Zelenski.

Dočekan ovacijama u konferencijskoj dvorani hotela Bayerischer Hof, Zelenski je u govoru rekao da je 2024. godina koja zahtijeva zajedničku akciju. "Ako ne djelujemo sad, Putin će iduću godinu pretvoriti u katastrofu", rekao je i kao sljedeće Putinove mete naveo Poljsku i baltičke zemlje.

"Putin je razbojnik i monstrum"

Ruskog predsjednika nazvao je "razbojnikom" i "monstrumom", a posljednji dokaz za to je smrt u zatvoru ruskog oporbenog vođe Alekseja Navalnog. "Putin ubija koga poželi, oporbene lidere, svakoga koga odredi kao metu", rekao je Zelenski.

Upozorio je da ako se Putina ne porazi sada, bit će svejedno tko je predsjednik jer će svaki novi ruski diktator znati kako se održati na vlasti - otimanjem tuđe zemlje i kršenjem međunarodnog prava.

"Moramo učiniti ne nešto, nego sve da porazimo Putina. Diktatori ne idu na godišnji odmor", rekao je Zelenski.

Kopirati
Drag cursor here to close