Hladnoća

Zbog nestašice plina zatvorene javne ustanove i obrazovne institucije

Potrošnja plina u zemlji porasla je za 30 posto ove godine u odnosu na prošlu zimu, što je navelo vlasti da zatvore urede i obrazovne institucije.
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2023. u 09:25 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina državnih institucija, univerziteta i škola širom Irana bila je zatvorena u nedjelju usljed snažnog hladnog vala koji je zahvatio zemlju i nestašice plina, prenosi Anadolija.

Osjetan pad temperatura posljednjih tjedana doveo je do nezampaćenog povećanja potrošnje energije.

Dužnosnici kažu da je taj potez usmjeren na upravljanje potrošnjom plina kako bi se osiguralo da ne dođe do nestašice plina za domaćinstva i hitne službe.

Online nastava

Prema iranskom ministarstvu nafte, potrošnja plina u zemlji porasla je za 30 posto ove godine u odnosu na prošlu zimu, što je navelo vlasti da zatvore urede i obrazovne institucije.

Samo jedna trećina filijala svake banke u provinciji Teheran bila je otvorena u nedjelju, a nastava se odvijala online.

Tijekom sastanka sa dužnosnicima Nacionalne iranske plinske kompanije (NIGC) u nedelju, predsjednik Irana Ebrahim Raisi pozvao je na mjere sprječavanja nestašice plina širom zemlje.

On je, međutim, rekao da zatvaranje vladinih ureda nije "idealno rješenje" za problem nestašice plina, ističući da je prioritet isporuka plina domaćinstvima.

U subotu je NIGC, koji posluje pod okriljem Ministarstva nafte, izvijestio o značajnim rezovima u opskrbi plinom u pet gradova u sjeveroistočnoj provinciji Horasan Razavi, gdje je temperatura drastično pala.

Domaća potražnja

Do nestašice plina u zemlji došlo je nakon što je Turkmenistan ove godine prekinuo isporuku gasa Iranu zbog veće domaće potražnje.

Prema sporazumu potpisanom u prosincu 2021. između Irana, Turkmenistana i Azerbejdžana, 1,5 do 2 milijarde kubnih metara plina godišnje se isporučuje iz Turkmenistana u Azerbejdžan preko Irana, od čega Iran preuzima svoj dio kojim zadovoljava potrebe sjeveroistočnih provincija.

Iran ima jednu od najvećih rezervi nafte i plina u regionu od 1,2 triliona barela, koji nisu u potpunosti iskorišteni.

Kopirati
Drag cursor here to close