Strateška povezanost

Zbog čega je Krimski most toliko važan Rusima?

Također ima veliku simboličku važnost za Rusiju, koja je izgradila ovaj najduži most u Europi po cijeni od oko 3.7 milijardi dolara.
Vijesti / Svijet | 17. 07. 2023. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ključni Krimski most koji povezuje okupirani poluotok s Rusijom pogođen je rano jutros, prema više izvješća. Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) i mornaričke snage odgovorne su za napad, prema izvoru. Most je strateški važan jer povezuje rusku Krasnodarsku regiju s poluotokom Krimom, koji je Rusija nezakonito pripojila Ukrajini 2014. godine.

Također ima veliku simboličku važnost za Rusiju, koja je izgradila ovaj najduži most u Europi po cijeni od oko 3.7 milijardi dolara. Bio je to fizički izraz cilja ruskog predsjednika Vladimira Putina da preuzme Ukrajinu i zauvijek je veže za Rusiju. Na dan otvaranja, Putin je predvodio pobjedonosni konvoj preko mosta.

U listopadu je most djelomično uništen kada je cisterna s gorivom eksplodirala i oštetila veliki dio ceste. Kremlj je brzo okrivio Kijev, a Putin je tvrdio da je to bio čin "sabotaže" ukrajinskih sigurnosnih službi. Moskva je brzo popravila most nakon te eksplozije.

Most je ključna arterija za opskrbu Krima svakodnevnim potrebama i zalihama za vojsku, uz gorivo i robu za civile. Ruski vojni konvoji redovito su koristili most kako bi prevozili vozila, oklopnu opremu i gorivo, piše Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close