Zaštita plaćenika

Zatvorska kazna za kritiziranje Wagnerovaca; Litva: Oni su teroristička organizacija

Nacrt zakona treba odobriti gornji dom parlamenta prije nego što se proslijedi predsjedniku Vladimiru Putinu na konačno odobrenje.
Vijesti / Svijet | 14. 03. 2023. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski parlament glasao je za zakonski prijedlog kažnjavanja svakoga tko kritizira "dobrovoljačke" skupine koje se bore u Ukrajini, javlja Sky News. Ruska Duma, donji dom parlamenta, izglasala je izmjene postojećeg zakona kojim se zabranjuje bilo kakvo kritičko ili negativno izvještavanje o ruskoj vojsci, piše Hina.

Izglasan je amandman zakona kojim Moskva želi "zaštititi" plaćenike ruske privatne vojne kompanije Wagner, koji ratuju u Ukrajini. Podsjetimo, Wagner je osnovao bliski saveznik ruskog predsjednika Putina Jevgenij Prigožin, a plaćenici te vojne kompanije već mjesecima pokušavaju osvojiti istočni ukrajinski grad Bahmut.

Zakon još ide pred gornji dom i potom pred Putina

Prigožin je pozdravio ovaj potez parlamenta u Moskvi, kojim je dodatno proširena sveobuhvatna cenzura u Rusiji uvedena nakon invazije na Ukrajinu prije nešto više od godinu dana. Prigožin je u siječnju pozvao parlament da zabrani negativne medijske izvještaje o njegovim borcima izmjenom kaznenog zakona. Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin brzo je rekao da podržava tu ideju.

Nacrt zakona treba odobriti gornji dom parlamenta prije nego što se proslijedi predsjedniku Vladimiru Putinu na konačno odobrenje.

Kakve su kazne?

Za "diskreditiranje" vojske, prema važećim ruskim zakonima, može se dobiti do pet godina zatvora, a za "svjesno širenje lažnih informacija" o ruskim vojnicima do 15 godina zatvora.

Ruski tužitelji već su pokrenuli više od 5800 slučajeva zbog diskreditacije oružanih snaga, objavila je skupina za ljudska prava OVD-Info, a vlasti su koristile zakone protiv širenja lažnih informacija kako bi izrekle dugotrajne zatvorske kazne dugogodišnjim kritičarima Kremlja.

Litva Wagnerovce proglasila terorističkom skupinom

Parlament Litve danas je jednoglasno potvrdio proglašenje ruske zloglasne plaćeničke skupine Wagner terorističkom organizacijom. U rezoluciji izglasanoj u parlamentu navodi se kako je privatna ruska vojna kompanija, koju je osnovao Jevgenij Prigožin, kriva za "sustavne i ozbiljne zločine agresije" u Ukrajini.

Rezolucija kojom se Prigožinova privatna vojska, koju dobrim dijelom čine zatvorenici unovačeni iz ruskih zatvora, proglašava terorističkom organizacijom predložena je parlamentu Litve prošlog tjedna, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close