''Mentalno neuravnotežen''

Zastupnik koji je predložio Trumpa za Nobela – povukao odluku

“Ovo nije trenutak za Nobelovu nagradu za mir, i neće je primiti”, rekao je Tybring-Gjedde za norvešku televiziju TV2.
Vijesti / Svijet | 07. 01. 2021. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Norveški zastupnik koji je nominirao američkog predsjednika Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir zbog posredovanja u mirovnom sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u četvrtak je kazao da je nominacija i dalje zaslužena, ali da to danas ne bi učinio.

“Nominacija za Nobelovu nagradu za mir je bila zaslužena zbog mirovnog sporazuma na Bliskom istoku. Ali nakon poraza na predsjedničkim izborima, mislim da je pokazao znakove mentalne neuravnoteženosti”, rekao je Christian Tybring-Gjedde iz desne, populističke Progresivne stranke.

“Ovo nije trenutak za Nobelovu nagradu za mir, i neće je primiti”, dodao je Tybring-Gjedde za norvešku televiziju TV2.

Prema njegovim riječima, scene upada gomile na Kapitol su bile “zastrašujuće”.

Trumpa je nominirao u rujnu zbog posredovanja u mirovnom sporazumu između Izraela i UAE-a. Tybring-Gjedde je tada pohvalio američkog predsjednika i njegove napore da okonča dugotrajne sukobe diljem svijeta, prenosi Hina.

“Mislim da je napravio puno više za stvaranje mira između nacija nego mnogi drugi prethodni dobitnici nagrade”, rekao je u rujnu norveški zastupnik koji je četiri puta osvojio mandat norveškom parlamentu, a bio je i predstavnik te zemlje u NATO-u.

Također je rekao da se očekuje da će i druge zemlje Bliskog istoka slijediti put koji su utrli Emirati te da bi taj sporazum mogao “pokrenuti tranziciju te regije u regiju suradnje i prosperiteta”.

Sporazum o normalizaciji odnosa potpisan je isti dan između Izraela i Bahreina.

Takozvani Abrahamov sporazum, nazvan po osobi važnoj za sve tri velike monoteističke religije, treći je dogovor o normalizaciji odnosa između Arapa i Izraelaca od proglašenja židovske države 1948.

Izrael je mirovni sporazum s Egiptom potpisao 1979., a s Jordanom 1994.

Jučer je takav sporazum Izrael potpisao i sa Sudanom i ta je zemlja primila financijsku pomoć Sjedinjenih Država nakon nedavnog povlačenja Khartuma s američkog popisa zemalja koje financiraju terorizam.

Tybring-Gjedde je nominirao Trumpa i 2019. zbog susreta na vrhu Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una u Singapuru 2018.

Kopirati
Drag cursor here to close