Afera Bygmalion

Zašto je Sarkozyju smanjena zatvorska kazna

Zbog korupcije u “Aferi Bygmalion“ u vezi troškova predsjedničke kampanje, Nicolas Sarkozy je osuđen na šest mjeseci zatvora
Vijesti / Svijet | 14. 02. 2024. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy osuđen je u žalbenom postupku na šest mjeseci zatvora, objavili su mediji, prenosi Anadolu.

Slučaj korupcije, poznat i kao “Afera Bygmalion", saslušan je na Apelacijskom sudu u Parizu, priopćila je televizija BFMTV.

Sarkozy je prvobitno osuđen 2021. na godinu dana zatvora zbog nezakonitog financiranja kampanje za predsjedničke izbore koju je izgubio 2012. godine.

Nakon žalbe na ovu odluku, kazna je smanjena na godinu dana zatvora sa šest mjeseci uvjetno, što znači da će Sarkozy provesti samo šest mjeseci iza rešetaka.

Optužen je da je primao lažne fakture od kompanije Bygmalion, koja je vodila kampanju, kako bi prikrio svoju izbornu potrošnju kao stranačku aktivnost.

Sarkozyjeva izborna potrošnja prešla je zakonsku granicu koju je odredila Nacionalna komisija Francuske za račune kampanja i političkog financiranja na 22,5 milijuna eura. BFMTV je objavila da je Sarkozy potrošio oko 43 milijuna eura.

Bivši predsjednik je u druga dva slučaja optužen da je financirao izbornu kampanju 2007. iz libijskih sredstava, te za korupciju i trgovinu utjecajem.

Kopirati
Drag cursor here to close