23. lipnja

Zapadne saveznice zabrinute zbog ponavljanja izbora u Istanbulu

Tursko vrhovno izborno vijeće (YSK) u ponedjeljak je poništilo rezultate izbora za gradonačelnika Istanbula i odredilo nove izbore 23. lipnja čime je udovoljilo zahtjevu vladajuće stranke Pravda i razvoj.
Vijesti / Svijet | 07. 05. 2019. u 22:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države, Europska unija i druge zapadne saveznice Turske izrazile su u utorak zabrinutost zbog odluke izbornog povjerenstva da poništi izborne rezultate u Istanbulu i poručile da je slobodan, pošten i transparentan proces ključan za demokraciju.

Tursko vrhovno izborno vijeće (YSK) u ponedjeljak je poništilo rezultate izbora za gradonačelnika Istanbula i odredilo nove izbore 23. lipnja čime je udovoljilo zahtjevu vladajuće stranke Pravda i razvoj (AKP) predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koja upozorava da je bilo "nepravilnosti".

Foto:AFP / Recep Tayyip Erdogan

"Osigurati slobodan, pošten i transparentan izborni proces ključan je za svaku demokraciju i za odnose Europske unije i Turske", rekla je visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, javlja HINA.

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da je primio na znanje odluku o ponavljanju izbora i da prati situaciju u Turskoj, no nije se izrijekom očitovao o samoj odluci. Sjedinjene Države žele da "izborni proces u Turskoj bude slobodan, pravedan i transparentan i da ga potpuno poštuju svi sudionici kako bi se u rezultatima odrazila volja birača", rekao je.

Kandidat oporbene stranke Republikanske narodne stranke (CHP) Ekrem Imamoglu tijesno je pobijedio na izborima u ožujku i dobio je u travnju mandat za gradonačelnika. Predsjednik Saveza liberala i demokrata u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt porukom na Twitteru podsjetio je Tursku na njezin put prema članstvu u Europskoj uniji.

Odluka o ponavljanju izbora prijeti da "onemogući" pregovore o procesu pristupanja Turske Europskoj uniji, napisao je Verhofstadt. I druge zapadne saveznice Turske izrazile su zabrinutost zbog poništenja izbora.Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je da ta odluka nije transparentna niti shvatljiva.

Foto:Wikipedia / Istanbul

"Odluka visokog izbornog povjerenstva da proglasi nevažećima rezultate lokalnih izbora u Istanbulu i da naloži nove izbore nije transparentna niti je nama shvatljiva."

Francuska vlada pozvala je turske vlasti da pokažu "poštovanje za demokratska načela, pluralizam, poštenje i transparentnost".

23. lipnja nova runda pregovora

Nakon odluka o ponavljanju izbora CHP je rekao da će se ponovno natjecati i predsjednik CHP-a Kemal Kilicdaroglu uvjeren je da će Imamoglu, koji će opet biti njihov kandidat, pobijediti i 23. lipnja te je u obraćanju svojim zastupnicima rekao da izborno povjerenstvo šteti zakonima, pravosuđu i pravdi.

Erdogan je u utorak objavio da će kandidat AKP-a opet biti bivši turski premijer Binali Yildirim, koji je tijesno izgubio u utrci za prvog čovjeka Istanbula.

Iako je Erodganova stranka AKP proglasila pobjedu diljem države na lokalnim izborima 1. ožujka, izgubila je politički ključne i psihološki važne utrke za gradonačelnike u Ankari i Istanbulu. Za Erdogana je to najveći poraz u 16 godina njegove vladavine. Prvi put u 25 godina, turska prijestolnica i Istanbul, grad u kojem je 1994. pobijedio na izborima za gradonačelnika, ne bi bio pod vlašću islamskih konzervativaca.

Foto:Epa / Recep Tayyip Erdogan

AKP je već 16. travnja podnio "izvanredni prigovor" na izbore za istanbulskog gradonačelnika i pozvao da se izbori ponište zbog "nepravilnosti", no dan poslije lokalno izborno vijeće uručilo je Imamogluu službeni mandat istanbulskog gradonačelnika.

Francuska agencija France Presse prenosi, pozivajući se na tursku agenciju Anadolu, kako vladajući tvrde da su pronašli veze između voditelja biračkih mjesta na izborima u Ankari s "terorističkom organizacijom".

Anadolu piše da su turski istražitelji utvrdili da su 43 voditelja biračkih mjesta imali kontakte s mrežom propovjednika Fethullaha Gulena, a njega predsjednik Erdogan optužuje da je orkestrirao neuspjeli državni udar u srpnju 2016. iz svog egzila u Sjedinjenim Državama.

Kopirati
Drag cursor here to close