Procjena stanja

Zapad tvrdi: Rusi su ekstremno ranjivi oko Hersona

Zapadni dužnosnici su na brifingu istaknuli kako "Rusija ubrzano iscrpljuje svoje zalihe dalekometnog, preciznog streljiva".
Vijesti / Svijet | 14. 10. 2022. u 16:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruske pozicije oko grada Hersona na jugu Ukrajine, gdje Ukrajinci već tjednima provode protuofenzivu, su "ekstremno ranjive", pri čemu je "značajan dio ruskih snaga na krivoj strani rijeke Dnjepar", rekao je danas zapadni dužnosnik na brifingu za novinare.

Na pitanje bi li grad Herson, glavni grad regije čiju aneksiju je nedavno proglasila Rusija, mogao pasti u ukrajinske ruke u sljedećih tjedan dana, dužnosnik je rekao "moguće je da se nešto dogodi u tjedan dana, ali je isto tako moguće da se i ne dogodi".

Zapadni dužnosnici su na brifingu istaknuli kako "Rusija ubrzano iscrpljuje svoje zalihe dalekometnog, preciznog streljiva", a naročito krstarećih projektila koji se lansiraju iz zraka. Tvrde da Rusija ne može zadržati razinu napada kakve smo vidjeli u ponedjeljak, dodajući kako se okvirno slažu s ukrajinskom procjenom da je Rusija iscrpila oko dvije trećine zalihe svojih visoko preciznih projektila.

Što se pak tiče mogućeg ruskog korištenja nuklearnog oružja, zapadni dužnosnici kažu da bi to "srušilo tabu koji vrijedi od 1945. godine" te bi doveo do "teških posljedica" za Moskvu, iako ne navode kakvih.

Zapadni dužnosnici procjenjuju da su eksplozije na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 "gotovo sigurno sabotaža", pa dodaju da "još uvijek nisu u poziciji da odgovornost pripišu Rusiji ili nekom drugom"

Za kraj su izrazili zabrinutost da Ukrajinci "neće moći zadržati kapacitet za protunapad", dodajući da će "kasnije ove godine doći trenutak kad će se vremenski uvjeti promijeniti, a onda će početi nova faza rata"

"No zasad, ukrajinska snaga i dalje ima inicijativu", navode, a prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close