Dominic Raab

Zakuhlo se u britanskoj Vladi: Ministar za Brexit podnio ostavku

Čelnici Europske unije sastat će se 25. studenog kako bi potvrdili sporazum o razlazu.
Vijesti / Svijet | 15. 11. 2018. u 12:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski ministar za Brexit Dominic Raab u četvrtak je podnio ostavku, izazivajući metež u vladi premijerke Therese May, nakon što su sporazum žestoko kritizirali njeni protivnici, saveznici i pobunjeni članovi njene stranke. 

''Sa žaljenjem mogu reći da nakon sjednice vlade o sporazumu o Brexitu moram podnijeti ostavku'', izjavio je Raab, dodajući da plan premijerke May prijeti integritetu Ujedinjenog Kraljevstva.  

''Ne mogu pristati na odredbe predloženog sporazuma koje nisu u skladu s obećanjima koja smo dali našoj zemlji u našem manifestu na posljednjim izborima. Ovdje je, u suštini, riječ o povjerenju javnosti'', navodi Raab.

 
Čelnici Europske unije sastat će se 25. studenog kako bi potvrdili sporazum o razlazu. 

May se sada suočava s mnogo težom borbom da zadobije parlamentarno odobrenje sporazuma, navodi Reuters. 

Britanski novinari navode da je bijes među konzervativnim poslanicima koji podržavaju Brexit toliki da bi mogli sazvati glasanje o povjerenju vladi premijerke May. Nitko nije potvrdio takve navode. 

Novinar ITV-ja Robert Peston javio je da bi dovoljan broj glasova za pokretanje zahtijeva o glasovanju o povjerenju vladi mogao biti prikupljen do sredine današnjeg dana. 

Konačni ishodi za Ujedinjeno Kraljevstvo ostali su neizvjesni - scenariji su od mirnog razlaza do odbijanja prijedloga sporazuma premijerke May, potencijalnog kraja njene vlade i napuštanja bloka bez sporazuma, ili sazivanja drugog referenduma. 

Kopirati
Drag cursor here to close