Žele zaštititi ugled države

Zakon o holokaustu izazvao suprotan učinak: Židovi nisu sigurni u Poljskoj

"Moja teorija je da Poljaci žele izjednačiti židovsku patnju s poljskom patnjom. Govore 'svi smo patili pod Nijemcima, što želite od nas?'"
Vijesti / Svijet | 01. 03. 2018. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokušaj poljske vlade da zaštiti ugled države novim zakonom o holokaustu izazvao je suprotan učinak, ali konzervativna vlada u Varšavi stoji čvrsto iza te mjere koja danas stupa na snagu.
 
Zakon o holokaustu kažnjava sve koji ustvrde da su poljska država ili njezin narod "odgovorni ili su sudionici u nacističkim zločinima koje je počinio Treći Reich". Za to je predviđena čak i zatvorska kazna, piše Hina.

Zakon poslan na ocjenu ustavnosti

Usprkos žustrom protivljenju sa svih strana svijeta, zakon stupa na snagu 1. ožujka, iako je poslan na ocjenu ustavnosti. Čekanje na pravorijek suda, međutim, ne odgađa njegovu primjenu.
 
Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) tvrdi da je zakon nužan kako bi se zaustavila upotreba termina "poljski logori smrti" za koncentracijske logore koje su nacisti uspostavili i njima upravljali na poljskom teritoriju tijekom Drugog svjetskog rata.
 
Oko zakona se stvorila ozbiljna kontroverza i meta je kritika u Poljskoj i inozemstvu.

Prosvjedi u Izraelu: "Pokušaj brisanja povijesne istine"

Izraelci smatraju kako je mjera pokušaj da se "opere" poljska povijest i zaniječu napadi Poljaka na Židove tijekom njemačke okupacije i u razdoblju nakon završetka rata. Preživjeli iz holokausta prosvjedovali su protiv zakona ispred poljskog veleposlanstva u Tel Avivu.
 
Memorijalni centar Yad Vashem upozorio je kako bi zakon "mogao zamagliti povijesnu istinu o pomoći koju su Nijemci dobivali od poljskog stanovništva tijekom holokausta".
 
Institucija je, međutim, potvrdila da je termin "poljski logori smrti" povijesno netočan i da su oni uspostavljeni u okupiranoj Poljskoj zbog ubijanja Židova i drugih neprijatelja nacističkog režima.

"Židovski sudionici holokausta"

Poljski premijer Mateusz Morawiecki dodatno je dolio ulje na vatru izjavom o "židovskim sudionicima" holokausta.
 
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu taj je komentar nazvao "uvredljivim" i ocijenio ga kao "nesposobnost shvaćanja povijesti i nedostatak empatičnosti s tragedijom njihovog naroda".
 
Izraelski povjesničari odbacuju usporedbe između poljskih i židovskih kolaboracionista. Profesorica Dina Poret, glavna povjesničarka u Yad Vashemu, naglasila je kako su Židovi, suprotno od Poljaka, kolektivno bili pod stalnom prijetnjom istrebljenja.

"Velik dio poljskog stanovništva odavao i ubijao Židove"

Porat ustraje u tome da je velik dio poljskog stanovništva odavao Židove, krao njihovu imovinu i ubijao ih, dok je broj Židova koji su djelovali kao nadglednici logora, policajci ili članovi židovskih odbora u getima bio malen.
 
"Moja teorija je da Poljaci žele izjednačiti židovsku patnju s poljskom patnjom. Govore 'svi smo patili pod Nijemcima, što želite od nas?'"

Poljska: Zakon pokrenuo val antisemitizma

Židovi u Poljskoj s nelagodom gledaju na pokušaj vlade da utječe na povijesnu raspravu.
 
"Ne prijeti nam prošlost, nego averzija prema tome da se s njom iskreno suočimo", napisalo je u otvorenom pismu više od 20 poljskih židovskih organizacija.
 
Skupine su dodale kako je zakon izazvao veliku štetu i prije no što je stupio na snagu, ukazujući na val antisemitizma u tradicionalnim medijima i na društvenim mrežama.
 
"Židovi se danas ne osjećaju sigurno u Poljskoj"
 
"Poljski Židovi se danas ne osjećaju sigurno u Poljskoj", napisale su udruge, izrazivši zabrinutost da bi verbalni napadi danas, mogli prerasti u fizičke napade sutra.
 
Članovi Poljske akademije znanosti (PAN) smatraju kako bi političari mogli iskoristiti zakon da "ideološki manipuliraju pisanjem povijesti, a političari samo hrane to nepovjerenje".
 
Ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro u nedavnom je intervjuu rekao kako su zločini Poljaka protiv Židova bili izolirani događaji.
 
Varšava je pokušala smiriti krizu. "Činjenice se ne smiju prikrivati, niti se trebaju odbacivati iskustva svjedoka", rekao je kasnije Ziobro i istaknuo kako će akademici i umjetnici biti izuzeti iz zakona.

Varšava optužuje ukrajinske nacionaliste za genocid nad Poljacima

Jedan dio zakona omogućava i kažnjavanje onih koji hvale djelovanje ukrajinskih nacionalista između 1925. i 1950. godine. Varšava smatra da je etničko čišćenje Poljaka iz zapadne Ukrajine 1943., tada pod njemačkom vlašću, bio genocid nad Poljacima.
 
Ukrajinci svoje borce smatraju patriotima koji su ratovali za neovisnost, prvenstveno od Sovjetskog Saveza.
 
Kijev je 2015. kritiku ukrajinskih nacionalista iz Drugog svjetskog rata proglasio kažnjivim djelom.
 
Taj je sukob pogoršao odnose između dviju zemalja, ističe Volodimir Viatrovič, direktor Ukrajinskog nacionalnog memorijalnog instituta, a vlada i zabrinutost oko prava ukrajinske manjine u Poljskoj.

Njemačka: Merkel se ne želi petljati u zakonodavstvo drugih država

Berlin se zasad drži izvan ovih rasprava. Iako je kancelarka Angela Merkel objavila kako ne postoji namjera petljanja u zakonodavstvo drugih država, u tjednom video obraćanju početkom mjeseca ponovila je njemačko prihvaćanje krivnje.
 
"Kao Nijemci odgovorni smo za stvari koje su se dogodile tijekom holokausta, pod nacionalsocijalizmom", rekla je njemačka čelnica.

Kopirati
Drag cursor here to close