Rat u Ukrajini

Zaharova upozorila: Prijeti velika nuklearna nesreća

Navodi kako situacija u nuklearki Zaporižji, najvećoj u Europi, izaziva sve veću zabrinutost.
Vijesti / Svijet | 26. 07. 2022. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova objavila je priopćenje u kojem se obraća kijevskim vlastima.

Navodi kako situacija u nuklearki Zaporižji, najvećoj u Europi, izaziva sve veću zabrinutost. Tvrdi kako su je "eskalirale ukrajinske vlasti" navodeći kako Kijev "širi dezinformacije o navodnom utjecaju ruskih predstavnika u elektrani na osiguranje njezine sigurnosti".

"Više smo puta naglasili da je Rusija pokazala najveću odgovornost u pogledu ukrajinskih nuklearnih postrojenja i učinila sve što je u njezinoj moći kako bi osigurala ne samo odgovarajuću razinu nuklearne i fizičke sigurnosti već i najveću moguću transparentnost u ovom pitanju", tvrdi Zaharova.

Dalje navodi kako je Rusija krajem lipnja 2022. zajedno s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) predvođenom generalnim direktorom IAEA-e Rafaelom Grossijem pripremala posjet nuklearki kako bi se verificirala usklađenost sa sigurnosnim standardima i provedba zaštitnih mjera, no da do posjeta nije došlo jer je Tajništvo UN-a odbilo podržati inicijativu Tajništva IAEA-e pod nategnutom izlikom nedovoljne sigurnosti i lošeg tajminga za posjet.

"Ometanje posjeta išlo je na ruku kijevskom režimu i njegovim zapadnim sponzorima, koji nisu bili zadovoljni što će glavni direktor, stručnjaci agencije i međunarodni predstavnici uključeni u misiju imati priliku vidjeti stvarno stanje u NE Zaporižji i uvjeriti se u ispravnost njena funkcioniranja", poručuje Zaharova.

Napala je kijevski režim za narušavanje sigurnosti nuklearke.

"Nakon prekida posjeta višestruko su se povećale oružane provokacije Kijeva protiv nuklearne elektrane: izvršeni su napadi dronovima na teritorij elektrane, kao i akcije usmjerene na zastrašivanje njezinog osoblja. Rusko ministarstvo vanjskih poslova više je puta izvijestilo IAEA-u o tim incidentima", kaže Zaharova.

Zaharova na kraju zaključuje da je Ukrajina svojim postupcima prekršila svih sedam načela nuklearne sigurnosti koje je formulirao glavni direktor IAEA-e, ignorirala je rezolucije Generalnih konferencija IAEA-e iz 1985. i 1990., u kojima se navodi da svaki oružani napad ili prijetnja napadom na nuklearna postrojenja krši načela Povelje UN-a, međunarodnog prava i Povelje IAEA-e.

"Upozoravamo režim Zelenskog da ne nastavlja s provokacijama koje ciljaju na najveću europsku nuklearnu elektranu jer bi to moglo dovesti do nuklearne nesreće koje bi imale posljedice ne samo za Ukrajinu. Pozivamo međunarodnu zajednicu da bude oprezna po ovom pitanju i da osudi postupke kijevskih vlasti", zaključuje Zaharova, piše Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close