Kosovo

Zadnja šansa pred rizične odnose

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da svi dobro znaju da je dijalog neizbježan i neophodan, te da Kosovo mora da jednom zauvijek raščisti odnose sa Srbijom.
Vijesti / Svijet | 20. 02. 2019. u 14:24 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo 10 posto stanovništva Kosova podržava prijedlog da Zajednica općina sa srpskom većinom dobije izvršna ovlaštenja u zamjenu za priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije, dok 30 posto podržava korekciju granica za globalno priznanje Kosova i učlanjenje u Ujedinjene nacije, pokazuje istraživanje koje je proveo Europski institut za istraživanje i razvoj (RIDEA), objavila je Anadolija.

Tri scenarija

Naime. istraživanje na temu "Glas naroda o velikom finalu između Kosova i Srbije" predstavljeno je na konferenciji na kojoj je sudjelovao i predsjednik Kosova Hashim Thaci, kao i predstavnici opozicije i Državne pregovaračke ekipe Kosova za dijalog sa Srbijom.

Predstavljajući nalaze istraživanja RIDEA-e, profesor Anthony Heath s Oxforda kazao je da se većina ispitanih građana, točnije 62 posto, izjasnila protiv prekida dijaloga, te da za to pitanje postoji velika suglasnost Albanaca i Srba.

''Prvi scenarij je nastavak statusa quo, dok je drugi scenarij priznanje de facto od Srbije uz izvršna ovlaštenja Zajednice općina sa srpskom većinom. Treći scenarij je korekcija granice'', kazao je profesor Heath.

Pogubno za regiju

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da svi dobro znaju da je dijalog neizbježan i neophodan, te da Kosovo mora da jednom zauvijek raščisti odnose sa Srbijom. Thaci je ponovio da snažno vjeruje da je došlo vreme da se ostavi neprijateljstvo koje je proizvelo tragedije na Kosovu i da treba postići konačni sveobuhvatni sporazum sa Srbijom.

''Opcija održavanja statusa quo u odnosima Kosova i Srbije, koji neki još uvijek podržavaju, pokazala se pogrešnom i neodrživom. Smatram da je status quo, korak nazad. U posljednjih 12 mjeseci imamo pogoršanje i regres u odnosima Kosova i Srbije. Ne sumnjam da ukoliko ove godine ne postignemo pravno-obvezujući sporazum ulazimo u rizičnu zonu tih odnosa, što bi moglo destabilizirati čitavu regiji'', kazao je Thaci.

Kosovski predsjednik je istaknuo da je prošle godine traženo da se Sjedinjene Američke Države izravo uključe u proces dijaloga, što je i potvrđeno pismom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i državnog tajnika Mikea Pompea, ''da imamo snažnu podršku za postizanje sporazuma između naše dvije zemlje, koje treba da bude obostrano priznaje''.

Kopirati
Drag cursor here to close