Putinov popis

Za Rusiju SAD i Češka službeno "neprijateljske" države

Vladina uredba objavljena je na službenom portalu nekoliko dana prije najavljenog prvog susreta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova.
Vijesti / Svijet | 14. 05. 2021. u 19:18

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je objavila da je Češku i SAD stavila na popis "neprijateljskih" država, u razdoblju neprestanih napetosti između Moskve i zemalja Zapada.

Vladina uredba objavljena je na službenom portalu nekoliko dana prije najavljenog prvog susreta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova.

Po njoj, dvije se zemlje proglašavaju "neprijateljskima", a kao posljedica zabranjuje se američkoj ambasadi da zapošljava lokalne ruske djelatnike.

Broj zaposlenih lokalnih djelatnika u češkoj ambasadi bit će ograničen na 19.

Putinov popis

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je krajem travnja od ministarstva vanjskih poslova da izradi popis "neprijateljskih država" s ciljem da se zaštite "interesi i sigurnost" Rusije.

Na popisu su još: Ukrajina, Litva, Poljska, Latvija, Estonija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Gruzija.

"Moskva je uvijek naglašavala volju za dijalogom", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, kojega citira agencija TASS.

Naglasio je da su se samo te dvije zemlje našle na popisu, iako su ruski mediji špekulirali o desetak zemalja, među kojima je i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Američko-ruski odnosi već su neko vrijeme u neprekidnom padu zbog optužbi Washingtona o ruskom miješanju u predsjedničke izbore, špijunaži i kibernetičkim napadima. Američka administracija uvela je u travnju nove sankcije.

Paralelno, više zemalja istočne Europe posljednjih je tjedana protjeralo ruske diplomate. Prag im je na čelu nakon što je češka vlada optužila ruske tajne službe da stoje iza eksplozije u skladištu oružja do koje je došlo prije nekoliko godina.

Moskva je uzvratila protjerivanjem diplomata, prenosi Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close