Pomirujući tonovi

Za Južnu Koreju nije provokacija najnovije lansiranje sjevernokorejskih raketa

Najnoviji potez sugerira da se Sjeverna Koreja neće udaljiti od pregovaračkog stola, rekla je Li novinarima nakon brifinga.
Vijesti / Svijet | 06. 05. 2019. u 19:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južnokorejska obavještajna agencija priopćila je danas da ne vidi kao provokaciju lansiranje projektila kratkog dometa prošlog tjedna u Sjevernoj Koreji, jer se po svemu sudeći radi o raketama "zemlja-zemlja".

Nacionalna obavještajna služba (NIS) Južne Koreje iznijela je inicijalnu analizu sjevernokorejskih projektila ispaljenih u more sa istočne obale u subotu na brifingu pred Obavještajnim tajnim odborom skupštine, prenosi Jonhap.

NIS nije precizirao vrstu projektila "zemlja-zemlja", rekavši da je analiza u tijeku, izjavila je poslanica Li Hje Hun, predsjedavajuća Odbora.

Najnoviji potez sugerira da se Sjeverna Koreja neće udaljiti od pregovaračkog stola, rekla je Li novinarima nakon brifinga.

Lansiranje, za sada, neodređene vrste projektila kratkog dometa uslijedilo je nekoliko mjeseci posle neuspjelog summita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una u veljači.

Kao odgovor na ove provokacije, Trump je poručio na Twitteru da Kim "u potpunosti razumije veliki ekonomski potencijal Sjeverne Koreje i da neće učiniti ništa što bi to ugrozilo".

Analitičari ovo lansiranje vide kao najnoviji pokušaj Sjeverne Koreje da malo pojača pritisak na SAD i Južnu Koreju i pokaže svoje nezadovoljstvo posle neuspjeha nuklearnih pregovora u kojima su tražili znatno ublažavanje sankcija u zamjenu za denuklearizaciju, što je Washington odbio, podsjeća agencija.

Kopirati
Drag cursor here to close