Obračun

Xinhua odgovara: Amerika preko virusa blati Kinu

"Za mnoge je ovo još jedan simptom moralnog propadanja Washingtona i manjkavosti njegovog rukovodstva", piše u komentaru kineska agencija Xinhua.
Vijesti / Svijet | 17. 03. 2020. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineska novinska agencija Xinhua optužila je SAD u uredničkom komentaru za rasizam i neodgovornost, kao i za korištenje pandemije virusa korona za blaćenje Narodne Republike Kine.

"Dok se čitava međunarodna zajednica priprema za zajedničku borbu protiv opasnog virusa korona, jedina supersila na planeti je iznevjerila svijet. Od pojavljivanja epidemije Kovida-19, grupa američkih političara koristi ovu globalnu zdravstvenu prijetnju kao oružje za blaćenje i stigmatiziranje Kine", navodi se u komentaru agencije Xinhua.

U tekstu se dodaje da "oni optužuju Peking za prikrivanje epidemije i prave se da ne vide da je Kina pravovremeno podijelila informacije sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i širom međunarodnom zajednicom", prenio je TASS.

Američki političari, navodi Xinhua, "otišli su toliko daleko u korištenju rasističkog jezika da su opisali patogen koji stoji iza bolesti kao `kineski virus` ili `virus iz Wuhana`, iako je njegovo porijeklo i dalje nepoznato, a virusi nemaju nacionalnost".

Ovakva "klevetnička" retorika, dodaje kineska agencija, je "neodgovorna i sramna".

Commentary: Racism detrimental to global solidarity amid COVID-19 battle

by Xinhua writer Guo Yage BEIJING, March 17 (Xinhua) -- With the whole international community gearing up for the joint battle against a dangerous coronavirus, the sole superpower on the planet is letting the world down. Ever since the onset of the COVID-19 epidemic, a cluster of U.S.

"Za mnoge je ovo još jedan simptom moralnog propadanja Washingtona i manjkavosti njegovog rukovodstva", piše u komentaru.

Xinhua zaključuje da "stigmatizacija Kine neće doprinijeti globalnoj borbi protiv pandemije" i da "u trenutku kada je svijetu prijeko potrebna snažna solidarnost i uzajamna podrška, samo ukazuje na podjele i nepovjerenje i korodira same temelje jedinstvenog globalnog fronta", prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close