Nakon sastanka

Xi Jinping i Putin - Povjerenje se produbljuje

Kineski predsjednik oglasio se nakon sastanka s Putinom
Vijesti / Svijet | 18. 10. 2023. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski čelnik Xi Jinping rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u srijedu da se ''političko međusobno povjerenje'' između njihovih zemalja ''stalno produbljuje'', objavili su pekinški državni mediji.

Xi je također pozvao na zajedničke napore Kine i Rusije da “očuvaju međunarodnu pravednost” i “pravdu”, objavila je državna novinska agencija Xinhua, pozdravljajući “blisku i učinkovitu stratešku koordinaciju” između dviju zemalja.

“Opseg bilateralne trgovine dosegao je povijesni vrhunac, koji napreduje prema cilju od 200 milijardi američkih dolara koji su postavile dvije strane”, dodao je Xi, a prenosi Hina.

Kineski čelnik također je istaknuo da se sastao s Putinom “42 puta u proteklih 10 godina i (da) je razvio dobru suradnju i duboko prijateljstvo”.

Peking je ovaj tjedan domaćin foruma o inicijativi Pojas i put, Xijevu velikom trgovinskom i infrastrukturnom projektu, na kojemu sudjeluju predstavnici 130 zemalja..

Na vrhu popisa uzvanika je Putin, koji je na svom prvom putovanju u veliku svjetsku silu otkako je zbog invazije Moskve na Ukrajinu njegov režim u međunarodnoj izolaciji.

Kina je najveći trgovinski partner Rusije, a razmjena između zemalja dosegla je rekordnih 190 milijardi dolara prošle godine, pokazuju podaci pekinške carine.

Peking je izazvao kritike zapadnih zemalja zbog svog stava o ratu u Ukrajini, na kojem Kina inzistira da je neutralna iako odbija kritizirati invaziju Moskve.

U Pekingu, Putin je u misiji jačanja već jake veze sa svojim komunističkim susjedom, iako stručnjaci kažu da je Moskva sve više mlađi partner u tom odnosu.

Rat koji bjesni između Izraela i palestinske militantne organizacije Hamas također se nadvija nad forumom.

Kopirati
Drag cursor here to close